Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Свежее в Кирнете

Мандрівний КТМ у Кіровограді

Р.К.С.

Нелюдь — слово багатозначне. Про це численні гості виїзного кіровоградського засідання «Клубу творчої молоді» дізналися від Романа Скиби — «поета у законі», «Того, що живе у телефонній буді», знаного популяризатора сучасної української поезії і просто феєричної людини. Минулого четверга він побував у кіровоградськогому педуніверситеті разом з молодими українськими поетками Світланою Богдан та Іриною Максименко, бардами Тимком Панченком (більш відомим як Горлум) та Олесею Найдюк. Спеціальними гостями заходу до Кіровограда прибули Олег Романенко з презентацією антології двохтисячників «Дві тонни молодої української поезії» та Його Всеп’янійшество Сліва (він же Сергій Пантюк) — поет і прозаїк, культурний і громадський діяч, котрий презентував відразу два проекти — онлайновий часопис «Інша література» та офлайновий видавничо-мистецький тур «Між пером та книгарнею».

Отож, тепер, коли дотримано усіх вступних формальностей та повідомлено, що, де і коли відбулося, можемо, власне, перейти до потоку вражень.

Про нелюдів. Нелюди, як уже було сказано, слово багатозначне. Зокрема, поет у законі Роман Скиба цим почесним званням нагороджує усіх, кого світ ловив, та не впіймав. Поетів, бардів, художників та інших несусвітніх марґіналів, у яких все не як у людей. Як ви вже зрозуміли, на засіданні КТМ-у нелюдська братія була представлена у всій красі. Відбірні, можна сказати, екземпляри. Не вірите? Подивіться на Горлума ;)

Про КТМ. Клуб Творчої Молоді, він же КТМ, народився не вчора. Ще у далекі 80-і КТМ регулярно збирався у львівській пивниці на розі вулиць Першого Травня й Фурманова. Теперішня інкарнація Клубу присвячена, насамперед, донесенню до аудиторії творчості двохтисячників. Завдяки видавництву «Смолоскип» КТМ отримав постійну київську прописку, отож Роман Скиба сердечно запросив усіх, кому раптом у вівторок ввечері у столиці забракне спілкування з однодумцями, заходити за адресою вул. Межигірська, 21. Там на вас чекатимуть.

Про урбаністичну лірику. «А вы ноктюрн сыграть смогли бы на флейте водосточных труб?» Молоді поети, які спілкувалися з кіровоградською публікою — змогли б. Їм не слабо. Їхня лірика народжена великим містом, схожа на нього — така само динамічна, така само непередбачувана: місцями — нервова і напружена, місцями — м'яка і навіть сентиментальна. А ще — наповнена тугою за безповоротно втраченим, за можливістю залишитися сам на сам з собою, бути щирим і природнім, вирватися з обіймів великого міста і не відчувати себе маленьким гвинтиком у його складному механізмі.

Про верлібри. Кожен поет, що поважає себе, має написати верлібр. Хоча б один. Краще — кілька.

Про метрів. Пан і Одісей. Величні і недосяжні. Осяйні і богоподібні. Феєричні і непересічні. Талановиті і натхненні. Продовжувати можна довго. Роман Скиба і Сергій Пантюк прибули до Кіровограда не лише представити слухачам свою поетичну творчість, а й презентувати відразу кілька соціальних проектів. Роман Скиба, власне, і є «продюсером» мандрівного КТМ-у, отож, за четвергову зустріч з молодими поетами дякувати слід насамперед йому. Сергій Пантюк по-перше, представив громаді інтернет-часопис «Інша література», котрий, за всіма ознаками, з часом має стати прихистком всієї «непопсової» української культури, а, по-друге, провів у Кіровограді польові випробування мистецького туру «Між пером та книгарнею», покликаного захистити читача від сваволі вітчизняних книгарень і надати йому змогу придбати твори українських письменників за цінами видавництв. Судячи з того, як жваво були розкуплені привезені книжки студентами Кіровоградського педуніверситету, проект має усі шанси на успіх.

Про бардів. Бардів було четверо. Барди були різні. Барди були приїжджі і місцеві. Барди були класні. Олесі Найдюк навіть довелося відразу пообіцяти декому із слухачів передати до Кіровограда записи своїх пісень. Горлум виконував пісні на тексти Романа Скиби — і то був таки зовсім інший Скиба (і навіть не тому, що Горлум, за словами пана Романа, погано пам'ятає його тексти). Кіровоградців Євгена Манженка (Сталкера) і Сергія Копотієнка (Компота) у місті вже знають — хоча, зважаючи на довершеність їхньої лірики, автор статті таки береться твердити, що пік популярності для них ще попереду.

Про вагу поезії. Як виявилося сучасна українська поезія вже важить щонайменше дві тонни. Принаймні, саме так вважають упорядники поетичної антології «Дві тонни», яку презентував поет Олег Романенко. 2000 у даному випадку — число концептуальне. До збірки увійшла поезія 2000-тисячників, коштує вона 2000 копійок, сумарна вага усіх авторів складає 2000 кг, а запланована на 4 жовтня презентація книги розпочнеться рівно о 20:00. Проходитиме вона, до слова, у «Бочці» на Петрівці і супроводжуватиметься подільським гуртом «Пропала грамота». Отож, будете у Києві — не пошкодуйте 10 гривень, воно того варте.

Про повернення. Як сказав інфернальний герой першої прозової повісті Сергія Пантюка «Сім днів і вузол смерті», «…ключ — у поверненні». Отож, приїжджайте до нас ще, дорогі поети! Нам з вами сподобалося!


Перейти на сайт автора

Теги новости:
поезія
поет
бард
творчість
сучасна українська література
вірші
проза
КТМ
клуб творчої молоді
Роман Скиба
Сергій Пантюк
поезія двохтисячників
акція
презентація
видавництво

Новости в тему:

Сайты кирнета: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Да, если что: кирнет — это интернет в Кировограде
Вы тоже можете бесплатно публиковать новости и привлекать посетителей на свой сайт! Узнать как