Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Свежее в Кирнете

Смертельно небезпечні ласощіСмертельно небезпечні ласощі

Кіровоградська СЕС

Відкрити взимку приготовані своїми руками делікатеси - баночку варення або маринованих огірочків - особливе задоволення. Практично у кожної господині вдома зберігаються банки овочів, фруктів, ягід, грибів власного приготування. Але при недотриманні правил приготування консервованих продуктів в банці може таїтися смертельна небезпека - ботулізм.

Ботулізм - інфекційне захворювання, що вражає центральну нервову систему. Основними ознаками хвороби є: загальна розбитість, слабкість, сухість в роті, закреп, головокружіння, погіршення зору, поява сітки перед очима, подвоєння в очах, поява косоокості, хворий не у змозі читати, у нього порушується дихання, ковтання, мова. При відсутності своєчасного специфічного лікування хвороба призводить до смерті.

Мікроби-збудники ботулізму - анаероби: вони можуть жити тільки в середовищі без кисню. Такі умови є у герметично закритих банках з плодоовочевою консервацією, а також в шинці, окороках, рибі домашнього копчення та в’ялення, м’ясній тушонці, овочевих консервах і грибах домашнього консервування. У цих умовах мікроби і виробляють отруту.

Збудники ботулізму мешкають в ґрунті у вигляді спор. З ґрунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишечник тварин і птахів, з мулом проникають в кишечник риб. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів протягом декількох годин (гинуть при 121), добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти.

Домашні консерви, отруєні токсином ботулізму, виглядають, як правило, абсолютно доброякісними, не змінюють ні зовнішнього вигляду, ні запаху, ні смаку. (Але роздута кришка теж може бути ознакою недоброякісного продукту.) Особливістю збудника хвороби є те, що у банці консервів токсин накопичується кублами. Тому одні люди, що спожили консервовані продукти з однієї і тієї ж банки, хворіють, а інші ні.

При появі перших ознак ботулізму необхідно терміново викликати лікаря або швидку допомогу для введення протиботуліністичної сироватки, оскільки хворому загрожує зупинка дихання. Дуже важливо своєчасно надати першу допомогу: промивання шлунку 5%-им содовим розчином, клізма, проносне (сірчанокислий магній 30 г на 500 мл води), персикова або інша рослинна олія для скріплення токсинів.

Запобіжні засоби для уникнення ботулізму:

  • необхідно ретельно очищати продукти і посуд, який використовуєте для консервації, від бруду та пилу;
  • використовувати рекомендовані по рецептурі концентрації солі, цукру і кислоти: вони перешкоджають накопиченню токсину;
  • м'ясо і рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава;
  • по можливості не закривати герметично гриби, овочі, ягоди і інші продукти, які важко очистити від забруднення, і використовувати кислоту, яка пригнічує розвиток спор ботулізму;
  • зберігати домашні консерви при низьких температурах;
  • остерігайтеся купувати домашні консерви, а також саморобні м'ясні і рибні продукти з рук на вулицях і ринках;
  • не купуйте в магазині консервованих продуктів з роздутою кришкою.

І найголовніше: завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби та ін. не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден з рецептів консервації не запобігає на 100% проростанню спор ботуліністичного мікроба. Тому консервовані продукти, приготовані в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип'ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити. Кип'ятіння руйнує токсин, якщо він утворився в консервах. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їжею - головна міра профілактики ботулізму.

Фото — Gettyimages.com
Перейти на сайт автора

Теги новости:
здоровье населения
инфекционные заболевания
ботулизм
продукты питания

Новости в тему:

Сайты кирнета: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Да, если что: кирнет — это интернет в Кировограде
Вы тоже можете бесплатно публиковать новости и привлекать посетителей на свой сайт! Узнать как