Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

1% - до 100 квадратних метрів1% - до 100 квадратних метрів

Прес-служба ДПА

Відповідно до положень пп. 11.1.1 та 11.2.1 ст. 11 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 р. N 889, дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, садового будинку або їх частин (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів.

У разі, якщо площа такого об'єкта нерухомого майна перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1% від вартості такого об'єкта нерухомого майна.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш, ніж одного з об'єктів нерухомості, зазначених у пп. 11.1.1 п. 11.1 ст. 11 Закону України № 889, або від продажу об'єкта нерухомості, іншого, ніж зазначене у цьому підпункті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% від вартості продажу.

Вартість господарсько-побутових споруд та будівель, які розташовані на земельній ділянці, яка відчужується разом з такими житловими будинками, садовими будинками або їх частинами, враховується при визначенні загальної вартості продажу (суми одержаного доходу).

Згідно із ст. 381 Цивільного кодексу України, садибою є земельна ділянка разом з розташованими на ній житловим будинком, господарсько-побутовими будівлями, наземними і підземними комунікаціями, багаторічними насадженнями. У разі відчуження житлового будинку вважається, що відчужується вся садиба, якщо інше не встановлено договором або законом.

Виходячи з наведених норм Закону та Кодексу, для цілей оподаткування житловий або садовий будинок разом з земельною ділянкою (її загальною площею), на якій його розташовано, вважається одним об'єктом продажу (садибою).

До доходу, одержаного від такого продажу, слід застосовувати норми пп. 11.1.1 та 11.2.1 статті 11 Закону № 889 незалежно від кількості договорів (два чи один), якими оформлено (нотаріально посвідчено) купівлю-продаж такого будинку із земельною ділянкою.

Теги новости:
налогообложение продажи объектов недвижимости
налог на продажу дома
продается дом
часть дома

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS