Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Про великого поета - від його нащадкаПро великого поета - від його нащадка

Вечірня газета

У післядень перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі, через 146 років після цієї події, в Кіровограді – у культурологічному “Українському клубі”, що діє при обласному осередку Української народної партії, відбулася зустріч студентства та старших кіровоградців з нащадком Тараса Шевченка (по лінії його сестри Катерини) В’ячеславом Шкодою зі Знам’янки.

На початку цієї зустрічі про історію перепоховання Кобзаря розповів аспірант КДПУ Олександр Ратушняк. А потім увага присутніх була повністю прикута до гостя зі Знам’янки, до його цікавих історико-краєзнавчих розповідей та старовинних листівок, світлин, книжок, переважна більшість яких – із автографами видатних діячів української культури. Наприклад, представник Шевченкового роду продемонстрував фотокартку Тараса Григоровича, зроблену 1860 року, яка зберігалася у їхній родині здавна і яку він пам’ятає з дитячих літ.

Цікавою виявилася також розповідь про дитинство поета, яке було не зовсім таким, як його подають шкільні підручники. Зокрема, хоча Шевченків батько Григорій і був кріпаком, але мав велику хату, став, сад, воли, вівці, чумакував та мав ділові стосунки з паном Енгельгардтом. І загалом життя Шевченка в дитинстві і юності було не таким нещасним, як ми звикли про це думати.

В’ячеслав Шкода досліджує як історію Шевченкового роду, так і видатних українських діячів культури, економіки. Його розповідь була настільки інформативною, що мала б уміститися у декілька подібних зустрічей. Тим паче, що краєзнавець супроводжував свої слова показом документів – переважно світлин та листівок, які він привіз із собою. Сподіваємося, що “Український клуб” ще не раз даруватиме кіровоградцям можливість спілкуватися із нащадком Тараса Григоровича.

Теги новости:
Тарас Шевченко факты биографии

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS