Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Як зберегти зуби міцними і здоровими надовго? Поради стоматологаЯк зберегти зуби міцними і здоровими надовго? Поради стоматолога

100 округ

Запорукою активного творчого довголіття є міцне здоров'я. За нього слід боротися протягом усього життя, з дитинства до старості. Велике значення для збереження здоров'я та працездатного довголіття має добрий стан органів порожнини рота.

З порожнини рота починається травлення, здорові зуби прикрашають людину, беруть участь у формуванні звуків, слів та мови. Стійкі та бездоганні зуби за кольором, положенням, формою, кількістю, правильне змикання щелепі, блідо-рожева, блискуча, щільна слизова оболонка, чудова посмішка, що сяє двома рядками перлин - все це свідчить про здоров'я людини.

Захворювання органів порожнини рота є причиною захворювань багатьох інших органів людини (серця, суглобів, нирок, кишково-шлункового тракту, легенів та інш.) На жаль, сьогодні захворювання порожнини рота дуже розповсюджені. В різних країнах світу карієс (захворювання твердих тканин зуба) зустрічається у 80-90% людей.

Незважаючи на розгалужену мережу стоматологічних закладів в Україні, поширеність стоматологічних захворювань складає 88-100%.

Зуби служать не тільки для пережовування їжі, це й важлива складова привабливої зовнішності. Неправильне положення окремих зубів, неправильна будова форми зуба, неправильне змикання щелеп приводить до порушення форми обличчя, що впливає і на психологічний стан людини. Причиною цього можуть бути шкідливі звички у дітей та деякі захворювання: смоктання пальців, губів, соски та інших предметів, неправильне положення дитини під час сну (закинута вгору або сильно опущена голівка, підкладання ручки під щічку та ін.), захворювання носоглотки та хребта, що ускладнюють дихання.

Як же зберегти здорові зуби, органи порожнини рота та зубощелепної системи? Відомо, що краще запобігати захворюванням, ніж їх лікувати. Отож, велике значення має профілактика, тобто попередження захворювань органів порожнини рота - як загальне, так і місцеве.

Загальна профілактика - це, в першу чергу, повноцінне харчування та здоровий спосіб життя матері під час вагітності та дитини від народження протягом усього життя. Повноцінне харчування має обов'язково включати білки (краще - біле м'ясо та рибу), вітаміни, продукти, багаті кальцієм. Їжа має бути натуральною, різноманітною, поживною, багатою мікроелементами та вітамінами. Дитина щодня повинна з'їсти яблуко, морквину, випити натуральні соки, а не споживати штучні газовані напої та цукерки.

Важливу роль відіграє загартовування організму, фізичні вправи. Загартовування треба проводити поступово, систематично, з індивідуальним підходом, починаючи з дитинства, цілющими силами природи - сонцем, повітрям і водою.

Місцева профілактика захворювань зубів і органів порожнини рота - це особиста гігієна порожнини рота та своєчасні огляди у лікаря-стоматолога. Кожна людина повинна мати свою зубну щітку, користуватися нею 4-5 місяців та замінювати на нову. Зуби необхідно чистити вранці після сніданку та увечері перед сном, а також полоскати водою після кожного прийому їжі. Зубну пасту варто періодично міняти на іншу. Зовсім не обов'язково користуватися дорогими зубними пастами: у торговій мережі є багато зубних паст вітчизняного виробництва, що містять фтор та кальцій для профілактики карієсу та пасти з вмістом екстрактів трав для профілактики та лікування запальних процесів ясен та слизової оболонки порожнини рота.Перед чисткою зубів необхідно вимити руки, оскільки до ротової порожнини можна занести інфекцію.

Зубна щітка повинна бути чистою. Після чищення зубів слід сполоснути щітку водопровідною водою, намилити милом і залишити в стакані до наступної чистки. Перед наступною чисткою зубів щітку промити водою і нанести зубну пасту.

Дитину необхідно навчити полоскати порожнину рота після сну та прийому їжі, чистити зуби з 2,5-3 років. Кожен зуб треба чистити з усіх сторін. Знімні протези та ортопедичні апарати слід чистити вранці після сну та увечері щіткою і зубною пастою.

Звертайтесь до лікаря - стоматолога двічі на рік, і проблем зі здоров'ям органів порожнини рота у вас не буде.

Консультує: лікар-стоматолог Кіровоградської oбласної стоматологічної поліклініки Олег Соболь.

Теги новости:
уход за зубами
лечение зубов и десен
кариес
выбор зубной пасты
советы стоматолога
Олег Соболь

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS