Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

У Кіровограді відкрилася виставка ікон, написаних на скліУ Кіровограді відкрилася виставка ікон, написаних на склі

весь Кировоград

Вчора, 24 листопада у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття персональної виставки гобеленів і української народної ікони на склі вінницького художника Олександра Ковальчука.

З роботами Олександра Михайловича вже ознайомились шанувальники мистецтва різних регіонів України. Лише протягом 2008 року були відкриті виставки митця в містах Києві, Сумах, Луганську, Маріуполі, Донецьку, Херсоні, Севастополі, Северодонецьку, Ялті, Стаханові та інш.

Олександр Ковальчук працює в техніці гобелену та батику, захоплюється малюванням образу на склі. «Я пишу ікони вже 23 роки. Ікона на склі – це вид примітивного народного мистецтва, яке виникло у ХVІІІ столітті. Церква такі ікони не визнає, тому ними прикрашають домівки», - говорить художник. При роботі над іконами майстер використовує туш, темперу й сусальне золото.

Ікона на склі – це не точне зображення святого, це відтворення події сюжету. З'явилися такі ікони з появою скла. В Україні у ХУІІІ столітті люди почали самотужки варити скло, воно було дефіцитним і ставилися до нього шанобливо. Скло надає кольору мокрого відчуття, підсилює його, дає калейдоскоп яскравих відтінків.

Довгий шлях пройшов художник перед тим, як створювати такі речі. Він писав і наукову роботу про ікони на склі, і відвідував різноманітні виставки. Не один рік спроб потрібно було майстру, щоб ікони нарешті «задихали та ожили». На сьогодні Олександр Михайлович вважається одним із найкращих іконописців на склі в Україні.

Якщо ікони для Олександра Ковальчука – улюблене хобі, то гобелени – улюблена робота. Найяскравішим і найбільш показовим аспектом професійного рівня є авторське виконання гобеленів. Автор самотужки проходить шлях від народження задуму крізь ескізні пошуки до кінцевого втілення у матеріалі. Треба зауважити, що техніка ручного ткацтва майже не залишає права на помилку, потребує абсолютної точності думки, руки та ока, внутрішньої зосередженості, зовнішньої дисципліни, не кажучи вже про такі суто людські якості, як охайність і терпіння. Творчі характеристики гобеленів тяжіють до ознак монументальності. В першу чергу, монументальною є форма – розмір виникає як наслідок. Багато років художник розроблює тему найцікавішого гобелену - «Дерево життя» - картину з вовни, льону та штучного волокна. Закодована у подільському килимі мудрість предків доводить, що головне вже знайдено, решта – тільки варіації. Тому автор свідомо відмовляється від варіативності і майже повністю повторює давній подільський орнамент.

Мешканці та гості обласного центру мають чудову нагоду ознайомитись з витворами відомого вінницького художника.

Довідка: Олександр Михайлович Ковальчук народився 9 липня 1962 року в м. Вінниці. В 1989 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва, відділення художнього текстилю. З 1990 троку є членом Національної спілки художників України. Учасник обласних, всеукраїнських, державних виставок. Роботи Олександра Ковальчука зберігаються у збірках Міністерства культури України, Спілки художників, музеях, приватних зібраннях в Україні та за кордоном.

Теги новости:
народная икона на стекле
гобелен
Александр Ковальчук

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS