Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

На Кіровоградщині створюється мережа підліткових служб розв'язання конфліктівНа Кіровоградщині створюється мережа підліткових служб розв'язання конфліктів

весь Кировоград

Рівень насилля та агресії в молодіжному середовищі з року в рік збільшується. Згідно офіційної статистики, в «Україні відбувається «омолодження» складу правопорушників, зростає кількість групових правопорушень, створюються в окремих місцях постійні підлітково-молодіжні групи асоціального напряму. Відзначається зростання агресивності в поведінці учнів, збільшення кількості дівчат-підлітків з проявами антисуспільної поведінки».

Приблизно 80% школярів, опитаних волонтерами ДЕГО «Флора» в 2006-2007 роках, засвідчили, що їм доводилося терпіти приниження та знущання від ровесників. Кіровоградські школярі показали, що морального приниження хоч раз у житті зазнавали 58,8% учнів; фізичного кривдження — 35,6%; нападу з боку групи — 12,1%; пограбування — 10,1%; сексуальної загрози — 9,2% опитаних.

Психологи зазначають, що діти, які пережили насильство, гірше вчаться, вони невпевнені, часто відчувають тривогу, гнів, страждають від почуття власної неповноцінності. Перенесене в дитинстві насилля залишає відбиток у свідомості людини на все життя: порушується контакт з дорослими, розвиваються психопатії та неврастенії, стійкі поведінкові порушення.

Ні для кого ні є секретом, що насильство породжує насильство. Пережите дитиною приниження у майбктньому може вилитися в різні форми агресії — стосовно інших чи себе самого себе -аж до суїциду. Коловорот насильства у природі замикається. І перемогти цю тенденцію досить непросто, особливо в умовах, коли по телебаченню, в інтернеті, за допомогою комп'ютерних ігор фактично рекламують асоціальний та агресивний тип поведінки.

Для того, щоб реально вплинути на рівень насильства та агресії в молодіжному середовищі, необхідно наочно продемонструвати підліткам інші, конструктивні шляхи розв'язання конфліктів, розвити стійки навички «мирного урегулювання конфліктних ситуацій». З цією метою фахівці ДЕГО «Флора» пропонують створити на Кіровоградщині мережу шкільних служб розв'язання конфліктів (ШСРК).

Шкільні служби розв'язання конфліктів - це організації, до яких входять спеціально підготовані старшокласники, що допомагають своїм одноліткам вирішувати конфлікти, виступаючи нейтральними посередниками (медіаторами). Прикметною рисою медіації є те, що сторони спільно беруть на себе відповідальність за прийняття рішення та його виконання. Важливим є той факт, що школяр максимально самостійно здійснюють управління і організацію своєї діяльності. Допомагати їм у цьому може зацікавлений педагог чи шкільний психолог.

Цю методику доволі успішно застосовують в багатьох країнах світу. На території СНД існує кілька освітніх програм, спрямованих на розвиток у школярів навичок вирішення конфліктів ненасильницьким шляхом. Одна з них – програма «Медіація однолітків»: школярі-медіатори проводять зустрічі з однолітками, між якими виник конфлікт, і допомагають їм залагодити суперечку з урахуванням інтересів всіх сторін. Таким чином, медіація однолітків покладає відповідальність за вирішення конфліктів на самих учнів. Школярі мають багато переваг перед досвідченими спеціалістами при вирішенні конфліктів, що виникають між однолітками, тому що між ними набагато вищий рівень довіри.

Для України досвід робот з ШСРК є новим і на, жаль, не дуже розповсюдженим. На сьогодні ця методика успішно апробована в Дарницькому районі Києва, в м. Іллічівськ Одеської області, в м. Луганську, Черкаській та Вінницьких областях.

Завдяки фінансовій підтримці Всеукраїнського благодійного фонду «Крона» стало можливим запровадження даної методики і на Кіровоградщині.

ДЕГО «Флора» запрошує навчальні заклади (школи та вищі заклади І-ІІ рівнів акредитації) взяти участь у створенні шкільних центрів розв'язання конфліктів.

Для цього представник навчального закладу (психолог, соціальний педагог, небайдужий вчитель, готовий стати координатором роботи шкільного центру розв'язання конфліктів) повинен до 10 жовтня 2008 року надіслати заповнену анкету на поштову адресу ДЕГО «Флора»: вул. Єгорова, 19, кв.2, м. Кіровоград, 25015 чи електрону адресу: flora2000@inbox.ru з приміткою «участь у програмі ШЦРК».

Анкету можна отримати в офісі організації, написавши листа–запит на вказаний вище e-mail. Результати конкурсу буде оголошено 18 жовтня 2008 року.

Контактні телефони:
Шестакова Людмила Володимирівна
(0522) 24-92-23, (050) 91-77-297

Теги новости:
насилие
подростковая агрессия
проблемные подростки
асоциальное поведение
решение конфликтов
школьный психолог
школьные службы разрешения конфликтов

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS