Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Чи варто ставити «автономки»? Варто!Чи варто ставити «автономки»? Варто!

Вечірня газета

Надворі стоїть ще тепла погода, але осінь поступово нагадує про себе і про те, що незабаром підуть холодні дощі, а там – і морози. А як почуватимуть себе кіровоградці у своїх домівках, коли настануть холоди? Щоб не сталося якихось надзвичайних ситуацій у тепловому господарстві міста, ще наприкінці квітня виконавчий комітет Кіровоградської міської ради прийняв рішення про заходи щодо підготовки міського господарства до осінньо-зимового періоду 2008-2009 років. Детальніше про виконання цієї програми розповіла начальник виробничого відділу департаменту житлово-комунального господарства міської ради Світлана Слоневська.

– Уже зараз можна впевнено сказати, що на 70 відсотків житлово-господарський комплекс міста до зими готовий, – запевнила Світлана Григорівна. – Підготовлені до зимового періоду всі освітні та культурні заклади, лікарні тощо. Є ще певні недопрацювання, але я переконана, що до 15 жовтня, у визначені терміни, вони будуть усунені. Зараз триває налагодження усіх котлів на наших котельнях, во- ни будуть підготовлені вчасно і якісно. Наказом по управлінню була створена комісія з перевірки підприємств ЖКГ до зими. Виїздили на одне з найпотужніших теплових підприємств „Кіровоградтепло” , перевіряли стан його готовності до опалювального сезону, стан котелень на вулицях Добровольського, Хабаровській та інших. Котельні навіть сьогодні можуть запускатись. Хоча варто додати, що реконструкцію котельні саме на Хабаровській доведеться трохи відкласти. Ми вже встановили там нові потужні котли, витратили у загальній кількості один мільйон 300 тисяч гривень, але з подальшими роботами доведеться зачекати, бо додатково мали надійти 300 тисяч гривень з державного бюджету, а ми їх так і не отримали. Наступний етап робіт – підведення води до будинків. ЖЕКи укладатимуть з теплопідприємствами відповідні акти щодо готовності будинків прийняти тепло.

Заходи, заплановані управліннями освіти та охорони здоров’я, виконані у повному обсязі. На даний момент на комунальних підприємствах акумулюються кошти для заготівлі солі, посипкового матеріалу на випадок ожеледиці. А закуповувати їх будуть у перших числах жовтня.

– Чи були введені в експлуатацію нові об’єкти теплозабезпечення?

– Розпочато роботи з будівництва чергової міні-котельні у селищі Новому. Мали б її здати вже у нинішньому році, але, на жаль, 300 тисяч гривень з державного бюджету на добудову даного об’єкта так і не надійшло. Кошти ми отримали на свердловини, на підготовку теплових мереж, але не на котельню. Хоча, зазначу, сьогодні селище Нове за станом підготовки до зими в кращій ситуації, ніж місто. У Кіровограді нині дуже гостро стоїть проблема із водозабезпеченням, а точніше, зі станом водопровідних мереж – дуже багато поривів, які ліквідовуються в авральному режимі. Ось і зараз міське водопровідно-каналізаційне господарство звертається до влади за допомогою у виділенні додаткових восьми тисяч гривень на ліквідацію поривів біля музею Карпенка-Карого.

– Які маємо проблеми у місті із теплозабезпеченням?

– Зношеність тепломереж становить 80 відсотків. В поганому стані мережі, що прокладені у підвалах будинків, особливо там, де вони постійно підтоплені. Залишають бажати кращого і внутрішньобудинкові мережі. ЖЕКи намагаються щось зробити, але коли будинку понад 50 років, то без серйозних фінансових вкладень не обійтися. Ось, наприклад, жеківці криком кричать, благають не подавати гарячу воду в помешкання. Ця послуга населенню не надавалась уже багато років, мережі вийшли з ладу і відновлення гарячого водопостачання зараз просто неможливе.

З київським профільним інститутом „Центр „Арніка” наш департамент підписав угоду про розробку плану реконструкції теплових мереж. Першу частину вже виконано. Вони визначили нам, де і які мережі треба замінити, порадили, за можливістю, відмовлятись від протяжних мереж, будуючи вузлові міні-котельні. Їх встановлюватимемо на кілька будинків, на школу і дитячий садок, може, на під’їзд. Не виключено, профінансуємо для малозабезпечених сімей встановлення приладів індивідуального опалення у квартирах. Зрозуміло, в будинок, де майже половина мешканців уже забезпечуюється теплом автономно, тягти нові мережі не доцільно, а ефективніше буде виділити кошти людям на окремий під’їзд чи стояк для облаштування новітніх систем опалення. Це вже буде другий етап реконструювання теплозабезпечення міста.

– Тобто на перспективу матимемо тенденцію відходу від потужних котелень-велетнів централізованої системи теплозабезпечення та переходу на сучасніші, енергозберігаючі технології.

– Так. Зрозуміло, що прокладати нові мережі на великі відстані нерозумно, неефективно і досить затратно. Та й споживачі вже зневірились у якості послуг, що надають наші тепловики. Сподіваються на себе, тому і встановлюють у квартирах „автономки”. Хоч і витратиш 13-16 тисяч гривень, але протягом двох років ці кошти тобі окупляться, а вдома матимеш тепло, затишок і гарячу воду.

Безумовно, через це тепловики втрачатимуть і надалі своїх споживачів, але запропонувати якусь альтернативу вони не в змозі. Більше того, тариф зараз мало не щомісяця збільшуватиметься, підприємства постійно перераховуватимуть тариф, а це все – з нашої кишені. До речі, зараз у Кіровограді масово переводять на індивідуальне опалення дитячі садочки, встановлюють автономне опалення: двох-трьох котелень цілком достатньо, аби підтримувати нормальний тепловий режим. Тепер і керівники шкіл уже починають приходити до нас із подібними пропозиціями щодо „автономок” чи міні-котелень. Думаю, тенденція до збільшення “автономок” зберіга- тиметься і надалі.

Якщо хтось думає, що влада вдається до подібних кроків лише тому, що наші теплові підприємства в оренді, а якби вони були комунальними, то нічого подібного не відбувалося б, то можу заперечити і навести приклади таких міст, як Олександрія, Знам’янка. Там теплогенеруючі підприємства знаходяться у комунальній власності. Але тамтешнє керівництво також пішло по шляху реформування теплового господарства, будуючи міні-котельні та даючи дозволи населенню на встановлення „автономок”. Під такі програми виділяються значні кошти, а великі підприємства незабаром просто зникнуть.

Теги новости:
автономное отопление
мини-котельня
коммунальные услуги

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS