Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Електромережі кіровоградських багатоповерхівок безнадійно застарілиЕлектромережі кіровоградських багатоповерхівок безнадійно застаріли

Вечірня газета

Лише за неповних два зимових місяці у під’їздах будинку №81 на вулиці Полтавській сталося кілька пожеж – горіли електричні щитові. На щастя, обійшлося без жертв. Але нервів жителям ці пожежі попсували чимало.

– Ми тільки-но лягли спати, як відчули запах диму, – каже один із мешканців будинку. – Вибігли на сходовий майданчик у домашньому одязі, встигнувши прихопити із собою документи, гроші – а раптом довелося б залишати квартири?

Такі пожежі у нашому будинку виникають не вперше, – додає інша мешканка. – Причому нерідко вночі, коли можна вчасно й не почути запах диму…Фахівці кажуть, що причина загорянь полягає у надмірному споживанні електроенергії, як наслідок – мережі не витримують навантаження…

Варто зауважити, що вищезгадана проблема стосується не лише будинку на вулиці Полтавській, а й практично всього житлового фонду обласного центру. Нерідко перевантаження електромереж призводило до відключень електроенергії або перепадів напруги, що у свою чергу спричинювало виведення із ладу побутових електроприладів. Траплялися випадки, коли, після загоряння електрощитових, будинки, в яких ремонтували внутрішньобудинкові мережі, залишалися деякий час не лише без електроенергії, а й без води, тепла та газу…

Справа в тому, що переважна частина житлового фонду Кіровограда збудована кілька десятків років тому (за даними департаменту житлово-комунального господарства, 39,4 відсотка будинків комунальної власності – це ті, які зведені до 1946 року, 33,4 відсотка – до 1971 року, 26,8 відсотка – до 2001 року), і їхні мережі були розраховані на навантаження, виходячи із норми 3 кВт на одну квартиру. Між тим, за останній час обсяги споживання електроенергії жителями значно збільшилися – за даними фахівців, щороку максимальне навантаження на внутрішньобудинкові електричні мережі зростає на п’ять-шість відсотків. Це раніше не в кожній квартирі був холодильник чи телевізор, а нині у багатьох і комп’ютери з’явилися, і пральні машини, і мікрохвильові печі, і електрочайники. Особливо велике навантаження на електромережі – в осінньо-зимовий період, коли люди вмикають електричні прилади опалення та нагрівають воду за допомогою електричних бойлерів.

– Дійсно за останній час збільшилася кількість аварійних відключень, пов’язаних із надмірним навантаженням на електромережі, – коментує ситуацію комерційний директор ВАТ “Кіровоградобленерго” Олексій Шекета. – Найбільшу їх кількість ми спостерігаємо взимку, коли люди починають користуватися приладами автономного опалення. Коли таке трапляється, ми усуваємо наслідки аварії, а у разі виявлення збільшення навантаження на мережу понад нормативних 3 кВт/годин на квартиру, зафіксованих в угоді між обленерго та споживачем, ставимо запобіжники. Іншого виходу у нас немає. Хоч постачальник електроенергії і має бути, за логікою, зацікавленим у тому, аби жителі споживали його продукції більше, але краще ми продаватимемо менше електроенергії, ніж через перевантаження системи вона взагалі вийде з ладу. Напевно, замислитися над цим повинні й самі мешканці, які певною мірою винні у виникненні аварійних ситуацій. Той, хто вирішив користуватися потужним електроприладом за відсутності відповідних технічних можливостей, має врахувати, що закон фізики не обманути. Інша справа – якщо отримані технічні умови й виконані відповідні роботи, спрямовані на збільшення потужності мереж (тобто замінений кабель від підстанції до споживача), тоді аварійні ситуації не виникатимуть. Варто також зауважити, що в будинках є свої системи захисту, які повинні спрацьовувати при перевантаженнях мережі, та знаходяться “народні умільці”, які виводять їх із ладу. Але плоди своєї винахідливості, як правило, вони пожинають недовго – урешті-решт все закінчується або аварійним відключенням електроенергії, або пожежею…

За словами Олексія Шекети, розв’язати вищезгадану проблему допомогла б реконструкція внутрішньобудинкових електричних мереж, яка б дозволила збільшити їх потужність. Оскільки будинки комунальної власності знаходяться на балансі комунальних житлово- експлуатаційних підприємств, саме вони повинні цим займатися. Однак, враховуючи вартість ремонтних робіт, сьогодні одномоментно в усіх будинках зробити це просто не реально.

– Мережі будинків, які були зведені не одне десятиліття тому, розраховані на значно меншу потужність, ніж потрібна зараз, – зазначив заступник кіровоградського міського голови – директор департаменту житлово-комунального господарства Кіровоградської міської ради Віктор Кухаренко. – Як наслідок, мережі виходять із ладу, трапляються пожежі. Подібні проблеми у нас нерідко виникають у житлових будинках КРЕПів №№ 2, 11, 15. Торік, якщо ви пам’ятаєте, вигоріли електрощитові на двох поверхах у будинку на вулиці Маршала Конєва. Крім того, ряд будинків живиться лише через основний кабель, резервних немає. І коли такий кабель виходить із ладу, без світла вони можуть залишатися досить довго, адже нерідко на те, аби знайти пошкодження та усунути його, енергетикам потрібен час (вони застосовують для цього пересувні лабораторії). Звичайно, електрообладнання потребує реконструкції. Проте, на жаль, сьогодні зробити це неможливо. Справа в тому, що для того, аби замінити електропроводку та щитові в одному п’ятиповерховому будинку, потрібно до 20 тисяч гривень, у дев’ятиповерховому – удвічі більше. Зрозуміло, що таких коштів ні у ЖЕКів, КРЕПів, ні в міському бюджеті немає. КРЕПи можуть лише виконувати поточний ремонт, у випадках аварій замінити частину кабелю, полагодити електрощитову й таке інше. Неодноразово на виклики, переважно у нічний час, виїжджали фахівці аварійно-диспетчерської служби.

Незважаючи на фінансові складнощі, міська влада робить усе можливе, аби хоча б частково розв’язати вищезгадану проблему, оперативно реагувати на аварійні ситуації. Зокрема, як уже повідомляла “Вечірня газета”, торік чимало зроблено для того, аби зміцнити матеріально-технічну базу КП “Аварійно-диспетчерська служба 080", поліпшити умови праці її робітників, більші обсяги роботи, ніж раніше, почали виконувати КРЕПи та ЖЕКи, нині триває процес реформування житлово-експлуатаційних контор, який полягає в їх укрупненні, що також повинно поліпшити ситуацію із обслуговування житлового фонду. Однак на повну реконструкцію внутрішньобудинкових електромереж та електрообладнання коштів немає. І проблема ця актуальна не лише для Кіровограда, а й для багатьох інших міст України, – наприклад, Львова, Києва, Ужгорода (в окремих містах випадки відключень будинків від енергоживлення через надмірне навантаження на електромережі стали вже масовими). Причому в подальшому вона лише загострюватиметься, тим більше з огляду на останні події в країні із газозабезпеченням. Можливо, ціна блакитного палива буде такою, що теплопостачальники не зможуть нормально працювати, або жителі не зможуть у разі подорожчання послуг їх оплачувати, і тоді все більше людей почнуть обігріватися за допомогою електроприладів. Тож, мабуть, для того, аби цю проблему розв’язати, потрібна комплексна програма на всеукраїнському рівні та підтримка держави.

Олена Кобець

Читайте також:

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS