Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Образи святих пензлем художникаОбрази святих пензлем художника

Інтернет-видання «Світловодськ»

Виставка з такою назвою відкрилася в Світловодському міському краєзнавчому музеї напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня козацької слави.

В Україні свято Покрови Пресвятої Богородиці набуло особливого статусу. З незапам'ятних часів переказували, що Божа Матір обрала наш край, взяла його під свою високу опіку. Безумовне заступництво Богородиці відчувало українське козацтво. На Запорізькій Січі стояв Покровський храм з чудотворною іконою Покрови Божої Матері.

Образ Божої Матері та інших святих представлені на виставці художника-аматора Анатолія Сіромахи. З його творчим доробком – пейзажами, портретами і натюрмортами – світловодці вже знайомі. А цього разу він представив на суд глядачів ікони, роботи останнього періоду. За словами самого митця, іконопис цікавив його давно, він перечитав чимало літератури про роботи давньоруських іконописців. Адже відомо, що Візантія дала світу святих у Слові, а Русь – в образах. Тож на Русі завжди було багато чудових майстрів з іконопису. Коли художник вже мав за плечима значний теоретичний "багаж", вирішив втілити його в життя на полотні.

"Це – внутрішня потреба душі, – зазначає митець, – отримуєш ні з чим не зрівняну насолоду, коли працюєш над іконою".

Анатолій має намір звернутися до священнослужителів, щоб отримати благословення на написання ікон і освятити ті, які вже створив.

Сьогодні в творчому доробку майстра десять ікон. На виставці представлені, зокрема, Спас Вседержитель, дві ікони Матері Божої, Замилування (одна з них – втілення творчих пошуків автора), Матері Божої Казанської, Архангела Михаїла, Юрія-Змієборця.

Сказати, що ікони художника прекрасні – це не сказати нічого. Написані з дотриманням усіх канонів іконопису, вони надзвичайно оригінальні, самобутні. Особливі почуття викликають ікони із зображенням Матері Божої з Ісусом-немовлям. В очах Богородиці і невимовна радість, і велетенська туга: немовби відчуваючи, яка доля очікує на її Єдиного Сина, Матір Божа прагне захистити його.

Ікони Анатолія Сіромахи дуже яскраві – він вдало поєднує олію з акриловими фарбами, створюючи імітацію сусального золота-срібла. Талановитий художник прагне донести до нас красу і чистоту святих образів, нагадати про вічні цінності і про те, що життя кожній людині дається для того, щоб вона творила добрі справи.

Тетяна Ткачук, працівник міського краєзнавчого музею, фото — Богдан Дроздов

Теги новости:
Светловодск
музеи
живопись
икона
иконопись
выставка
искусство
художник
Анатолий Сиромаха
день козацкой славы
религия
православие

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS