Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Стало відомо, яким буде пам'ятник Володимиру Винниченку у Кіровограді (фото)Стало відомо, яким буде пам'ятник Володимиру Винниченку у Кіровограді (фото)

весь Кіровоград

Чимало відомих і талановитих постатей подарувала світові кіровоградська земля: вчених, художників, співаків, музикантів, акторів та режисерів. Кожен з них залишив по собі незабутній слід у пам'яті нинішніх поколінь. Одне з таких імен вже кілька років з гордістю носить Кіровоградський педагогічний університет. Ідеться про видатного письменника і політичного діяча Володимира Винниченка. Минулої п'ятниці відбулася нарада, на якій було представлено макети пам'ятника Володимиру Винниченку, який у наступному році з'явиться в нашому місті. Для обговорення деталей міський голова Володимир Пузаков зустрівся з архітектором проекту, скульптором та меценатами.

«Після відкриття площі перед міськвиконкомом ми вирішили розпочати новий проект, який з 1992 року вже кілька разів обговорювався, але втілити його в життя, з різних причин, так і не вдалося, - розпочав зустріч Володимир Пузаков. – Тож ми запланували зробити гарну площу між старим, двоповерховим, та новим, п'ятиповерховим, корпусами Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Кожне місто повинно цінувати тих, кого воно виростило, і хто його прославив».

Тож, за словами міського голови, наступного року, в день міста планується урочисте відкриття площі, на якій буде встановлено пам'ятник славетному драматургу, прозаїку, художнику, політику та громадському діячу, що своїми працями, творами та драмами прославив наше місто, – пам'ятник Володимиру Кириловичу Винниченку.

«Сьогодні ми вже відчуваємо в собі сили втілити цей проект в життя, - продовжив Володимир Пузаков. – Звичайно, це не могло б відбутися без допомоги меценатів, які погодилися допомогти нам у цій справі – це Євген Бахмач, Андрій Райкович та Ігор Шаров. Ці люди розуміють, що наше місто гідне того, щоб в ньому з'явився пам'ятник всесвітньо відомого земляка, думки якого поділяли сотні людей і праці якого визнані в усьому світі».

Головний архітектор проекту Віталій Кривенко під час зустрічі зауважив: «Після введення в експлуатацію площі перед Кіровоградською міською радою я вже думав, що деякий час буду відпочивати, але Володимир Тихонович під час відкриття розповів про новий, не менш захоплюючий, задум. І ось сьогодні ми презентуємо наші “перші кроки” по втіленню в життя цього задуму. Ми звернулися до львівського скульптора Володимира Цісарика, роботи якого вже можна побачити у Львові, Чернівцях, Дрогобичі, з проханням допомогти нам у створенні скульптури Володимира Винниченка».

Через кілька місяців праці, за словами Віталія Кривенка , скульптор запропонував вісім варіантів скульптури. «Ми зупинились лише на двох, які сьогодні і презентуємо меценатам та міському голові, а вже вони вирішать, яка з них буде прикрашати наше місто, - зауважив пан Кривенко. - Після обговорення було вирішено, що постать Винниченка повинна бути обернена обличчям на вулицю Шевченка. Щоб його можна було побачити здалеку, стоятиме він на повний зріст. Одна з запропонованих скульптур - це Володимир Винниченко, який у задумі правою рукою підпирає підборіддя. Друга скульптура – це Винниченко, який тримає в опущеній правій руці капелюха, а лівою упирається в бік, погляд спрямований в далечінь».

Віталій Кривенко також відзначив, що висота пам'ятника складатиме 3 метри 65 сантиметрів. За задумом архітекторів, стоятиме Винниченко на гранітному постаменті, біля нього можна буде посидіти на парапеті. Відлита скульптура буде з бронзи, гранітний постамент виготовлятиметься з місцевої сировини європейського рівня.

«Якщо ми втілимо в життя всі наші задуми, то це буде гарна площа, на якій окрім пам'ятника ще планується зробити фонтан, розбити чудові квітники та замінити старі дерева на нові. Тобто в сукупності це буде гармонійна композиція, поглянути на яку захочеться ще не один раз», - додав пан Кривенко.

Скульптор Володимир Цісарик приєднався до розмови: «Мені дуже приємно, що звернулись саме до мене з пропозицією втілити у бронзу постать романтика і революціонера, утопіста та титана політичної думки Володимира Винниченка. Я майже три місяці працював над цим задумом. Спочатку вивчав життєвий шлях Винниченка і те, як він пов'язаний з Кіровоградом. Це дуже гарне рішення - поставити пам'ятник саме у вашому місті, бо це людина, яка своїми діями, вчинками, працями прославила Кіровоград».

Мандруючи Україною, можна у різних її куточках побачити роботи молодого скульптора Володимира Цісарика . У 2009 році у Чернівцях було встановлено пам'ятник імператору Австро-Угорщини Францу Йосифу Першому; пам'ятник загиблим шахтарям встановлений у Червонограді; пам'ятник Пабло Пікассо стоїть у Львові. Головний приз конкурсу «Євробачення-2005» також був витвором Володимира Орестовича.

Присутній на нараді Ігор Чуба, представник компанії «РіkАРТ group», розповів: «Завітавши до Кіровограда, ми в першу чергу поїхали оглянути нову площу перед міськрадою. Я бачив її ще до реконструкції, і поглянувши на неї сьогодні, можу сказати, що кіровоградці мають пишатися тим, що в місті з'явилась площа європейського рівня. Це гідний внесок у скарбницю прославлення Кіровограда. Упевнений, що скоро Кіровоград стане тим містом, яке прагнутимуть подивитися не тільки українці, а й закордонні гості. Місто не залишить байдужим нікого, до нього захочеться повернутися і насолодитись його красою, історією та духовністю».

P.S. На момент виходу матеріалу в друк нам стало відомо, що після тривалого обговорення меценати та міський голова зупинили свій вибір на скульптурі Володимира Винниченка, який підпирає правою рукою підборіддя. Тож дуже ймовірно, що саме такого Винниченка майже через рік побачимо всі ми у нашому місті.

Читайте також:

Дивіться також:

Анна Горобцова, фото — Олег Шрамко

Теги новости:
Владимир Винниченко
выдающиеся земляки
памятник
достопримечательности Кировограда
Кировоградский педуниверситет
Виталий Кривенко
Владимир Пузаков
Андрей Райкович
Евгений Бахмач
Игорь Шаров

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS