Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Чому у Кіровограді дорожчає хліб?Чому у Кіровограді дорожчає хліб?

Вечірня газета

Начальник державної інспекції з контролю за цінами в області Ігор Фурманов розповів про причини підвищення на початку лютого в Кіровограді цін на хліб. "Подорожчання спричинене двома факторами – підвищенням цін на борошно та тарифів на газ", – сказав начальник держцінінспекції днями на прес-конференції в облдержадміністрації.

Зокрема, газ подорожчав з 1900 гривень до 2600 гривень за тисячу кубічних метрів.

Що стосується борошна, то його хлібопекарські підприємства торік купували в Аграрного фонду України та у Державного комітету з державного матеріального резерву за нижчими, ніж у комерсантів, цінами. На початку нинішнього року хлібозаводи не мали можливості отримувати борошно із зазначених вище джерел, через те, що питання було неврегульоване урядом. Та Кабінет Міністрів уже видав постанову, яка дозволяє купувати борошно в Аграрного фонду. Щоправда, ціни на продукцію з Аграрного фонду нині не набагато нижчі від комерційних. Оскільки комерсанти, швидше за все, надалі підніматуть ціни на борошно, а Аграрний фонд – ні, то співробітництво хлібозаводів із зазначеною вище державною спеціалізованою бюджетною установою бачиться Ігорю Фурманову вигідним. Проте придбати борошно в Аграрного фонду можна лише за умови стовідсоткої передоплати, це передбачено урядовою постановою. А хлібопекарські підприємства мають змогу розраховуватися з постачальниками борошна, не раніше ніж через два тижні після реалізації виготовлених з нього виробів. На кредити дуже розраховувати не доводиться, оскільки, по-перше, отримати їх важко, до того ж, такі послуги банків дуже дорогі. Залучення хлібозаводами кредитних ресурсів призведе тільки до подорожчання хліба, вважає Ігор Фурманов.

Також Ігор Олександрович нагадав, що протягом минулого року ціни на хліб у Кіровограді були стабільними, у той же час виробники з інших областей удавалися до непопулярних заходів. За словами Ігоря Фурманова, хлібопекарські підприємства Кіровограда, встановлюючи нові ціни на продукцію, навіть не врахували змінений з першого грудня минулого року розмір мінімальної заробітної плати (підвищився з 545 до 605 гривень).

Характеризуючи ситуацію на споживчому ринку області, начальник держцінінспекції повідомив, що на Кіровоградщині вищі середньоукраїнських лише ціни на молоко і вершкове масло. Це продукти, які не виробляються на теренах нашої області.

Що стосується темпів зростання цін, вони не перевищують середньоукраїнські, зазначив Фурманов.

Розповів Ігор Фурманов і про підсумки роботи очолюваної інспекції у минулому році. Працівники установи здійснили 554 перевірки додержання державної дисципліни цін, в ході 300 з них виявлено порушення. До порушників застосовано економічні санкції на суму 14,3 мільйона гривень. Повернено споживачам 3,2 мільйона гривень. Зменшено витрати з бюджету на отримання дотацій в сумі 2,4 мільйона гривень. Попереджено обрахування споживачів на 7,2 мільйона гривень. З 127 посадових осіб стягнуто адміністративні штрафи в сумі понад 12 тисяч гривень. Надіслано приписи 248 підприємствам щодо усунення порушень формування, встановлення і застосування цін і тарифів. Розглянуто 200 матеріалів стосовно обгрунтованості витрат підприємств, які надають житлово-комунальні послуги. З цих матеріалів повернуто на доопрацювання – 20, позитивних висновків складено 154, негативних – 26.

Микола Коцюба

Читайте також:

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS