Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Чи варто грати у «російську рулетку» з продавцями молока?Чи варто грати у «російську рулетку» з продавцями молока?

Вечірня газета

"Вечірня газета" нещодавно розповідала про один із рейдів робочої групи з ліквідації стихійної торгівлі та впорядкування позамагазинної. До групи, створеної за дорученням міського голови Володимира Пузакова департаментом розвитку торгівлі, побутового обслуговування, транспорту та зв’язку міської ради (директор департаменту – Микола Цуканов), входять представник названого департаменту Олександр Маличенко, працівник міської спецінспекції Руслан Зайцев і міської дружини – Олександр Лисограй.

Група кілька разів протягом тижня виїздить у різні куточки міста, де займається покладеними на неї обов’язками. Минулого тижня її увага була зосереджена на виявленні й спрямуванні в законне річище несанкціонованої торгівлі молоком та молокопродуктами – сиром, сироваткою, сметаною, вершками. Готуючись до зустрічей із позаринковими нелегальними торгівцями названими вище продуктами, члени робочої групи уклали список місць, де незаконно торгують молоком і молокопродуктами. (Незаконно, бо єдине законне місце для торгівлі таким товаром – це ринки. Саме там знаходяться лабораторії санветекспертизи, у які молоко й молокопродукти продавці повинні приносити щодня на перевірку. Отримавши дозвіл на їх продаж, власник корови (за наявності в нього документа, що свідчить про задовільний стан здоров’я худоби, від якої отримано молоко) може на законних підставах продавати свій товар на ринках, де є належні умови для їх зберігання і продажу. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові огляди у лікарів за певний період. Такі вимоги до торгівлі названими продуктами пов’язані із їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця…) Отже, названа вище рейдова група минулого тижня побувала на половині із тих місць. І от що там побачила. На вулиці Попова поблизу ринку "Престиж" поміж житловими будинками жінка продавала молоко від власної корови. Мала при собі лише прострочену довідку про те, що її корова здорова. Навпроти торговельного комплексу "Жадівський" зі столика мешканка одного із сіл області продавала молоко й сир із власного госпо- дарства. Як і перша жінка, вона погодилася із зауваженнями перевіряльників і, зібравши товар, виїхала машиною з місця торгівлі. Біля магазина "Фуршет" у 101-му мікрорайоні чоловік продавав молоко від власної корови у пластикових пляшках, а інший торгував ним із бідонів поруч із ринком "Бєляєвський". Окрім того, що цих та інших продавців було попереджено про незаконність їхньої торгівлі, кожен із них отримав копію протоколу про адміністративне порушення…

Описана перевірка вкрай необхідна з огляду на велику небезпеку захворювання споживачів молока й молокопродуктів, які купують їх у невстановлених для цього місцях, у невідповідній тарі, за непристосованих для цього умов і з непристосованих місць. Задля більшої аргументованості тези про необхідність упорядкування торгівлі молоком і молокопродуктами ми звернулися за коментарем до позаштатного міського інфекціоніста Людмили Завгородньої та завідувача відділення гігієни харчування Кіровоградської міської санітарно-епідеміологічної станції Сергія Сидоренка.

– Продавці молока й молокопродуктів обов’язково повинні мати санітарні книжки із відмітками про медичні огляди, – підкреслила Людмила Завгородня. – Адже людина може бути носієм інфекцій, які здатні перейти на продукти через чхання, кашель. Особлива небезпека в цьому випадку загрожує дітям, які споживатимуть заражені продукти. Інфекція здатна перерости, наприклад, у стафілококову пневмонію, стафілококовий сепсис. Молоко й молокопродукти повинні бути накритими, їх не можна брати немитими руками. Невиконання цього правила може призвести до зараження продуктів кишечною, дизентерійною паличками, стафілококом, сальмонельозом. Непра- вильне санітарне збереження продуктів, обмацування сиру брудними руками – прямий шлях до перетворення молока й молокопродуктів на вкрай небезпечний для здоров’я харч.

Дуже важливою складовою при торгівлі названими продуктами є перевірка стану здоров’я домашньої худоби, від якої отримано молоко. Якщо вона хвора, то, вживши заражений продукт, людина може захворіти, наприклад, на невиліковну хронічну хворобу бруцельоз. Аби уберегти себе від недуг, споживачам слід купувати молоко й молокопродукти лише на офіційних ринках, де за продовольчим товаром є санітарний нагляд.

– Міська санітарно-епідеміологічна станція не дала жодного дозволу на торгівлю молоком і молокопродуктами в непристосованих для цього місцях Кіровограда, – зазначив Сергій Сидоренко. – Адже на місцях стихійної торгівлі неможливо перевірити, чи миють ті бідони й відра, з яких наливають молоко. Про розливання його в пластикові пляшки уже багато сказано. Його не можна тримати в цій тарі. По-перше, невідомо, що там було до молока і чи мито її перед переливанням молока. По-друге, молоко вбирає токсичні елементи із синтетики, якою і є пластикові пляшки. Позаринкова торгівля молоком – це також шлях до його розведення, внесення в нього різних речовин задля того, аби збільшити об’єм продукту, а також подовжити час його нескисання. Ні про яку користь від молока в цьому випадку вже не йдеться, лише про шкоду.

Доволі часто продавці, які торгують в невстановлених для торгівлі місцях, не слідкують за своїм здоров’ям (відповідно, і не мають санітарних книжок). А навіть гнійничкова інфекція, порізи – це джерело патогенного стафілококу. Продавцям у таких місцях навіть руки ніде помити! То про яку гігієну в цьому випадку може йтися?! Непоодинокі випадки – торгівля харчами загалом, і молоком та молокопродуктами зокрема безпосередньо із землі – ґрунту, асфальту, бордюру. А поруч – пил, бруд, загазованість. Купівля і споживання продуктів із землі – це дорога до лікарні за власні гроші…

І представники влади, і санітарні лікарі активно працюють над тим, аби стихійні точки продажу молочних продуктів прибрати із наших вулиць. Однак яких би зусиль вони не докладали, припинити стихійну торгівлю буде неможливо, якщо самі кіровоградці не усвідомлять, наскільки небезпечні ці продукти. Якщо є попит – то є і пропозиція. Нехай те молоко під вашим під’їздом на кілька копійок дешевше і за ним не треба далеко їхати. Та не варто ризикувати здоров’ям. Стихійна торгівля молочними продуктами – це наче "російська рулетка": можливо, після першої випитої пляшки молока з вами нічого й не трапилося, але ніхто не дасть гарантії, що наступного разу ви не підхопите якусь тяжку недугу, яка потребує тривалого й багатогривневого лікування або яка є взагалі смертельною…

Юрій Лісниченко

Читайте також:

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS