Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

У Кіровограді вшанували пам'ять загиблих під КрутамиУ Кіровограді вшанували пам'ять загиблих під Крутами

Кіровоград.proUA.com

Урочистий мітинг з нагоди вшанування пам'яті загиблих українських студентів у бою під Крутами відбувся в Кіровограді біля приміщення колишньої Єлисаветградської чоловічої гімназії (нині міський Будинок офіцерів) сьогодні, 29 січня.

Перед присутніми виступили заступник голови обласної ради Яків Бондар, голова обласної спілки товариства «Просвіта» Світлана Орел, голова міської організації Української народної партії Олександр Ратушняк.

У мітингу взяли участь політичні й громадські організації області, студентство.

Після мітингу відбулася урочиста хода до пам’ятника Богдану Хмельницькому, де свій мітинг організували націоналістичні організації.

Довідка. Бій під Крутами — бій 29 (16 — за старим стилем) січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Він тривав приблизно 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 600-ми національно свідомими київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

На похороні у Києві біля Аскольдової могили президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинку вірш. Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками, як в закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році, на місці бою встановлено пам`ятник.

Теги новости:
история Украины
бой под Крутами
митинг

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS