Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

«Український клуб» вважає, що Кіровоград має називатися Златополем«Український клуб» вважає, що Кіровоград має називатися Златополем

Кіровоград.proUA.com

Представники громадських організацій Кіровограда, політичних партій, окремих трудових колективів та інтелігенції вважають, що Кіровоград необхідно перейменувати у Златопіль.

Відповідне рішення зафіксоване у резолюції засідання «Українського клубу» вчора, 21 квітня.

«Учасники зібрання підписали резолюцію, в якій, зокрема, зазначається, що ні Кіровоград, ні Єлисаветград не можуть стати гідними іменами нашого міста, оскільки обидві ці назви є кон’юктурними та імперськими. Ми пропонуємо українську назву місту – Златопіль», – сказано у повідомленні.

Як зазначається у повідомленні, «ця назва не кон’юктурна, а географічна – отже, не відносить нас до тих чи інших персоналій, мода на які минає, а вони залишаються, як ярмо на шиї. Такими були і Кіровоград, і Зінов’євськ, і (погляньмо правді в очі) Єлисаветград».

Крім того, учасники зібрання вважають, що «назва «Златопіль» милозвучна з мовно-фонетичного боку. Не «дере» вухо, як старі-нові архаїзми-гради. Вона ставить нас в ряд справді прекрасних назв міст нашої України: Златопіль, Тернопіль, Севастополь, Маріуполь, Овідіополь та інші».

«Але ж така назва уже була! – заперечать опоненти. Так, справді – було село під Новомиргородом з такою назвою, що півстоліття тому зникло, ставши його (Новомиргорода) частиною. Давайте не будемо шукати проблему там, де її нема! У нас є два Первомайська – один в Миколаївській, а інший в Луганській області, а скільки тих Олександрівок, Веселівок, Олексіївок та ін. Цей список можна укладати до нескінченості. Дублі на різних рівнях були, є і будуть. Але ж в нашому випадку про нього не йдеться, бо населеного пункту з такою назвою вже півстоліття як немає! До того ж ця назва була саме тут, у нас, а не на Поділлі, Полтавщині чи Слобожанщині. Тож відродити цю назву, повернути до життя цей справді прекрасний, наш власний степовий топонім – має стати свідомим обов’язком для кожного, хто тут народився, живе і заповість себе тут поховати», – наголошується у повідомленні.

На засіданні в «Українському клубі» були присутні понад 50 осіб, представники різних громадських і політичних сил міста та представники трудових колективів: ректор КДПУ ім. В.Винниченка Г.Клочек, від БЮТу депутат ВР України В.Яворівський та депутати Кіровоградських обласної ради Р.Колісниченко і міської ради І.Марковський, голова МО УНП О.Ратушняк, голова жіночого товариства ім. О.Теліги Л.Боса, заст. голови ВО «Свобода» С.Запорожан, від «Нашої України» – І.Голець, голова обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка С.Орел, голова обласної організації Національної спілки письменників України В.Бондар, від колективу театру ім. М.Кропивницького – М.Ілляшенко та І.Кравцов, від УПЦ Київського патріархату – отець Миколай (М.Шутяк), голова міської організації всеукраїнського об’єднання ветеранів О.Вакуленко, від українського козацтва – А.Авдєєв, голова обласного конгресу Української інтелігенції В.Погрібний та інші.

Нагадаємо, 27 квітня відбудуться громадські слухання з приводу перейменування Кіровограда.

Читайте также:

Обговорення на Кіровоградському форумі:

Фото — Gettyimages.com

Теги новости:
переименование Кировограда
Елисаветград
история
краеведение

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS