Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Група кіровоградців закликає повернути місту «історичну християнську назву Єлисаветград»Група кіровоградців закликає повернути місту «історичну християнську назву Єлисаветград»

Кіровоград.proUA.com

Група мешканців Кіровограда закликає повернути обласному центру його «історичну християнську назву Єлисаветград».

Про це йдеться у зверненні до мешканців Кіровограда за підписами ректора КІРоЛ «Україна» О.М.Барно, депутата міської ради Н.М.Шевченко та інших.

«Так, як і народження і життя дитини починається з надання їй імені, так і життя держави, міста, села, вулиці починається з назви. Підбираючи ім’я дитині, ми дуже ретельно і відповідально ставимось до цього моменту, адже розуміємо, що, вибираючи дитині ім’я, ми обираємо їй небесного покровителя, наявність чи відсутність якого багато в чому визначить і життєву долю дитини. Тому недарма наші предки давали дітям лише ті імена, які є у Святцях, бо вони розуміли необхідність для дитини небесного захисника. Таким чином переважно підбирались і назви населеним пунктам, адже розуміли, що, називаючи місто, село, чи фортецю на честь святого, їм дається небесний покровитель, який оберігатиме і захищатиме їх.

Болюче відкликається у серці активна протидія деяких мешканців нашого міста в цьому важливому питанні. Дехто за інерцією ніяк не може відмовитись від імені Кірова, не задумуючись над тим, хто був Кіров і яка його роль у знищенні і знущанні над нашим народом (чого вартий лише закон «Про п’ять колосків», ініціатором якого був Кіров і який знищив немало наших співвітчизників у часи голодомору і репресій). Дехто завзято протидіє, спекулюючи на штучно роздутій дискусії про особистість імператриці Єлизавети Петрівни», – сказано, зокрема, у зверненні.

«Імператриця Катерина ІІ у 1784 році затвердила своїм указом фортецю з передмістями в статусі міста, назвавши його Єлисаветград. Таким чином, не Єлизавета Петрівна назвала так місто на свою честь, а Катерина ІІ від імені фортеці Святої Єлисавети назвала місто Єлисаветградом.

Це підтверджують і сучасні дослідження. В довідці Інституту історії НАН України і в листі за № 123/354 від 30 березня 2009 року Інститут історії НАН України зазначає: «Історичною назвою сучасного Кіровограда вважається Єлисаветград. Цю назву часто виводять від імені дочки Петра І, імператриці Єлизавети Петрівни. Це не зовсім коректно, оскільки назву місту дала фортеця, названа ім’ям Святої Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя. Пам`ять святої Єлисавети вшановується 18(5) вересня, і до цієї дати приурочується в Кіровограді день міста».

До речі, цей аспект є важливим, оскільки святкування дня нашого міста припадає на третю суботу і неділю вересня і з позиції історії є незрозумілим, адже фортеця святої Єлисавети була закладена 1 липня (18 червня) 1754 року. Але знаючи про те, що Православна Церква саме 18 вересня вшановує пам`ять святих Захарії та Єлисавети, батьків Іоанна Хрестителя, все стає зрозумілим – ми святкуємо день міста у день святої Єлисавети (у вихідні біля цієї дати для зручності для мешканців міста), що ще раз підтверджує назву нашого міста від імені святої, і в цьому бачимо Промисел Божий», – наголошується також у зверненні.

Автори звернення також звертають увагу на те, що на гербі зображені золоте поле і план фортеці Святої Єлисавети. «В центрі щита і герба та на прапорі розміщені ініціали Святої Єлисавети – СЄ – покровительки міста. Виникає слушне питання: якщо є історична назва міста, яка занесена на сучасні герб та прапор міста, то чому їй не відповідає фактична назва міста? Ми прагнемо бути сильною і самостійною нацією. Але ознакою сильної нації є здатність плекати, розвивати і відроджувати все добре і світле, що залишили нам минулі покоління, і мужньо виправляти їхні помилки», – сказано у зверненні.

«Повернімо місту його історичну християнську назву Єлисаветград.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!» – закінчується звернення.

Звернення підписали: ректор КІРоЛ «Україна» О.М.Барно, доцент кафедри «Видавнича справа» Кіровоградського інституту «Україна» В.В.Бажан, в.о. проректора з науки КІРоЛ «Україна» О.Ю.Мачак, завідувач навчально-практичної лабораторії спеціальності «Правознавство» КІРоЛ «Україна» С.М.Глоба, завідувач кафедрою КНТУ, професор, доктор фізико-математичних наук, академік Академії економічних наук України В.Ф.Гамалій, службовець О.О.Шкуркін, лікар Г.С.Яворська, кандидат технічних наук, викладач Л.О.Слюсенко, кандидат психологічних наук, викладач О.О.Міненко, депутат міської ради Н.М.Шевченко, викладач КДПУ О.С. Скрипніченко.

Нагадаємо, громадські слухання щодо перейменування Кіровограда призначені на 27 квітня.

Кіровоградські обласний та міський комітети Комуністичної партії звернулися до Кіровоградської міської ради з вимогою припинити дії, спрямовані на перейменування міста.

Представники громадських організацій Кіровограда, політичних партій, окремих трудових колективів та інтелігенції вважають, що Кіровоград необхідно перейменувати у Златопіль.

Теги новости:
переименование Кировограда
Елисаветград
история
краеведение
христианство
православие

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS