Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Свежее в Кирнете

Керівники стоянок не бажають ділитисяКерівники стоянок не бажають ділитися

Александрийский Медиа-Портал Ведомости +

В доходній частині міського бюджету на 2007 рік передбачено, що власні надходження повинні збільшитись за рахунок місцевих податків і зборів, до яких належать ринковий збір та плата за парковку. Збільшення надходжень з цих видів податків, в свою чергу, ставлять складні завдання перед керівниками і власникаи ринків та стоянок. Проте, перевірка ринків та автомобільних стоянок, проведена спеціально створеною робочою групою наприкінці минулого року, показала, що ці надходження реально виконати.

Виконавчий комітет міськради своїм рішенням визначив завдання, які повинні виконати конкретні ринки та автостоянки. Відповідно до яких надходження до міськбюджету від ринкового збору загалом повинні зрости майже в півтора рази і скласти протягом року 1600 тис.грн., а надходження від автостоянок за парковку - в чотири рази і скласти близько 160 тис. грн.

Кошти, отримані з цих податків, наповнюють другий кошик міського бюджету і перекривають витрати на утримання позашкільної освіти міста, житлово-комунального господарства, а також спрямовуються на підтримку громадських організацій.

Проте, нажаль, підприємства не справляються з визначеними завданнями, або ж, можливо, просто не хочуть „ділитися” прибутком і перераховувати до міського бюджету кошти. Тому це питання обговорювалося під час чергового засідання виконавчого комітету Олександрійської міської ради 19 квітня. На засідання були запрошені і керівники та власники ринків та автостоянок.

Про низький рівень надходжень свідчить аналіз за І квартал поточного року. Так, сплата ринкового збору, відповідно до поставлених завдань, виконується лише на 70,2%. Зокрема, КП „Олександрійський центральний ринок” виконав завдання на 74%, ринок „Айсберг” – на 55,3%, ринок „Жигулі” – на 29,5%, ринок „Александрит” – на 66,7%, а ПП „УкрСервісРинок” справився із завданням на 95,1%. Хоча, варто зазначити, що в порівнянні з минулим роком, ці податки сплачені на 120,8%. Але завдання, які поставив виконком перед ринками, обґрунтовані, виважені і складені відповідно до результатів перевірок та ретельних розрахунків, в яких враховувались і середня чисельність торгуючих, і площа, що обслуговується підприємствами. Низькі сплати з ринкового збору керівники ринків пояснювали наявністю торгівлі в несанкціонованих місцях. Ще гірше склалася ситуація щодо виконання збору за парковку. Надходження з цього виду податку в І кварталі поточного року виконані лише на 40,2%. Відповідно до аналізу, із завданням на 101, 2% справився СПД Тертишний Я.Г. СПД Капуста В.М. перевиконав завдання з показником 119,4%, а найкращі результати продемонструвало КП „Теплокомуненерго” з показником 611,1%. Показники інших 12 підприємств не перевищують 50%, а три автостоянки протягом поточного року не сплатили в казну міста ані копійки з грошей, зібраних за парковку. Власники та керівники стоянок намагалися довести, що вони взагалі не повинні нічого платити в бюджет і, навіть, звернулися з відповідними позовами до суду. Що ж, власне суд і вирішить, хто прав, а хто ні. Проте, не варто забувати, що стоянки розташовані на ділянках землі, які перебувають в комунальній власності. А парковочний бізнес – непогана можливість отримання додаткових доходів, як то кажуть: „дружині на квіти, дітям – на морозиво”. Обладнай, постав охорону і рахуй прибутки, а от ділитися грошима, отриманими від експлуатації комунальних земель хочуть далеко не всі. При цьому в міський бюджет власники стоянок повинні сплачувати лише 50 коп. за кожну припарковану машину. В більшості випадків – це лише 1/8 від тарифів, встановлених на автостоянках.

Власник ПП „Корд” Кузькін В.О. (показник виконання завдання - 0%) намагався довести виконкому, що він і так чимало сплачує, надаючи спонсорську допомогу позашкільним закладам. На мою думку, хизування меценатством в цьому випадку, просто не коректне. Адже, якби міський бюджет отримував в повній мірі кошти від сплати податків, то керівникам закладів не доводилося б ходити з простягнутою рукою в пошуках спонсорів. А на ремонт приміщень та проведення заходів вони б отримували кошти з міського бюджету, як те і повинно бути.

Окрім того, керівники підприємств невиконання завдань пояснювали ще й тим, що машин на стоянках стоїть значно менше. Хоча, як мені відомо, більшість стоянок в нічний час заповнені вщент, а на деяких, навіть, машини стоять поза їх межами. Також не варто забувати, що кількість автовласників в нашій країні значно зросла і тільки в минулому році громадянами України було придбано автомобілів на 6 млрд. євро. В нашому місті бажаючих придбати нові авто також чимало, інакше, як пояснити факт постійного зростання кількості автосалонів в Олександрії. Тож, після тривалих обговорень та суперечок, виконавчий комітет прийняв рішення про зобов’язання керівників комунальних ринків та стоянок щодо надолуження відставань з перерахуваннями відповідно до поставлених завдань. Керівників приватних ринків та стоянок виконком попередив про те, що в разі невиконання ними доведених завдань, комітет економіки ініціюватиме перед сесією міської ради питання щодо розірвання договорів оренди земельних ділянок. Також, цього дня був затверджений перелік заходів по забезпеченню виконання надходжень до міського бюджету місцевих податків і зборів. Серед них – проведення робочою групою моніторингу наповненості автостоянок та ринків, проведення Олександрійською ОДПІ перевірок правильності справляння та перерахування до міського бюджету ринкового збору та збору за парковку, а також щоквартальне заслуховування керівників підприємств, які справляють місцеві податки і збори, на предмет виконання доведених завдань.

Євгенія Ніколаєва, Олександрійські Відомості


Перейти на сайт автора

Теги новости:
наполнение бюджета парковка

Сайты кирнета: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Да, если что: кирнет — это интернет в Кировограде
Вы тоже можете бесплатно публиковать новости и привлекать посетителей на свой сайт! Узнать как