Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Свежее в Кирнете

Чи шкодять снеки нашому здоров'ю?Чи шкодять снеки нашому здоров'ю?

Кіровоградська СЕС

Багато хто задається питанням, чому ж чіпси, сухарі та інша неначе смачна їжа шкідлива для здоров'я?

За останні кілька років структура харчування населення України значно змінилась. Сучасний ринок харчових продуктів пропонує споживачу широкий вибір вітчизняних та імпортних продовольчих товарів, в тому числі і для дітей. З них найбільш споживаними дітьми є снеки (сухі сніданки, сухарики, чипси, горішки і т.п.). Різноманітність пропонованої продукції, реклама, яскрава упаковка змушують не тільки звертати увагу на продукцію, але й купувати її без особливої потреби - особливо коли батьки виконують усі примхи своїх дітей.

Але ж уподобані дітлахами снеки дуже насичені харчовими добавками. Що ж таке харчові добавки?

Харчові добавки (не треба плутати з БАД - біологічно активними добавками) - це хімічно активні речовини і природні сполуки, які самі по собі не вживаються як харчовий продукт або звичайний компонент їжі. Вони навмисне додаються до продуктів харчування з метою надання їм необхідних властивостей на різних етапах виробництва і зберігання (збільшення стійкості продуктів до різних видів порчі, зберігання структури та зовнішнього вигляду продукта, інше). Більшість харчових добавок, як правило, не мають харчової цінності.

Негативи снеків:

  • до складу виробу входить одночасно кілька різних харчових добавок;
  • на упаковці продукту вказується лише вид або назва харчової добавки та не вказується її кількість;
  • якщо при маркуванні продукції в її складі вказано „олія рослинна", то не виключається можливість, що чипси приготовані на гідрогенізованих жирах і містять транс-ізомери жирних кислот - канцерогени;
  • картопля-фрі та чипси містять акриламід - канцероген, що здатен провокувати появу новоутворень, руйнувати нервові клітини. Він утворюється під час смаження та випікання крахмаловісних продуктів - картоплі (фрі, чипси) і зернових (хлібці, крекери);
  • у чипсах та сухариках міститься багато солі, яка провокує серцево-судинні захворювання;
  • вироби, які мають виражений солоний чи гострий смак, стимулюють спрагу та збільшене споживання води;
  • у снеках повністю відсутні вітаміни та мінеральні речовини;
  • висока калорійність даних виробів приводить до підвищення маси тіла;
  • практично всі снеки і фаст-фуди провокують появу целюліту;
  • відсутність харчової цінності самих снеків.

До складу популярних дитячих солодощів, таких як „Чупа-Чупс" і „Фрутелла" входять переважно цукор, желатин, харчові кислоти, харчові добавки „ідентичні натуральним" та ароматизатори. Ніяких фруктів та натуральних фруктових соків там немає.

Харчові добавки, які входять до складу даних цукерок:

  • Е-102 (тартразин) - жовтий барвник, надзвичайно небезпечний для астматиків, може визивати головний біль, свербіж, порушення зору;
  • Е-110 (яскраво-жовтий барвник „сонячний захід") - може провокувати алергічні реакції, нудоту;
  • Е-211 (бензоат натрію) - консервант, канцерогенна дія;
  • Е-621 (глутамат натрію) - підсилювач кольору, консервант з якостями антибіотику, може стати причиною алергічної реакції.

Ознайомимося ще з деякими розповсюдженими термінами:

1. Транс-ізомери - хімічні сполуки, у складі яких групи атомів (карбоксильні групи) розташовані по різні сторони від подвійних зв'язків у молекулі речовини. Містяться у твердих жирах. У рідких рослинних оліях (соняшниковій, оливковій, соєвій та інших) транс-ізомерів жирних кислот практично не буває. У процесі перетворення рідкої рослинної олії в тверді жири, маргарин по технології промислового виробництва відбувається перетворення ізомерів у шкідливі транс-ізомери. Чим маргарин твердіше, тим транс-жирів в ньому стає більше. Транс-ізомери містяться і у харчовій сировині (молоці, м'ясі), які утворюються у процесі життєдіяльності бактерій, що живуть в шлунку великої рогатої худоби.

2. Е-621 (глутамат натрію) - консервант, посилювач смаку та аромату. При передозуванні може спровокувати головний біль, тахікардію, сонливість, слабкість, порушення зору. Ця харчова добавка викликає звикання, саме тому страви швидкого приготування здаються нам такими привабливими. Застосування даної харчової добавки для харчування дітей в Росії взагалі заборонено.

3. Мальтодекстрин - вуглевод (цукор), використовується як ароматизатор та стабілізатор кольору. Протипоказаний хворим на цукровий діабет.

4. Е-551 (діоксид кремнію) - харчова добавка, яка перешкоджає утворенню комків та злежуванню і зберігає зовнішній вигляд продукту.

5. Е-621 (гуанілат натрію), Е-631 (інозіат натрію) - в Росії заборонені для використання у дитячому харчуванні.

6. Ідентичні натуральним харчові добавки (ароматизатори та смакові добавки) - добувають з натуральних продуктів хімічним шляхом.

7. Е-160с (екстракт паприки) - підсилювач смаку, шкідливий для шкіри.

Рекомендації батькам:

  • не купуйте продукти з тривалими термінами зберігання продукції, оскільки вони „нафаршировані" сильнодіючими консервантами;
  • діти значно чутливіші до штучних добавок, ніж дорослі, і по-різному реагують на всі речовини, які надходять в організм, в тому числі і на харчові добавки. Слід пам'ятати, що сторонні речовини, які входять до складу харчових продуктів;
  • не зловживайте харчовими продуктами, які не містять у собі корисних речовин.

Захворюваність органів шлунково-кишкового тракту у дітей значно збільшилася та помолодшала. У зв'язку з цим Міністерсво охорони здоров'я України заборонило продаж шкідливої продукції у школах та дитячих кафе.

завідуюча відділенням гігієни харчування обласної санепідстанції Черненко О.М., фото — Gettyimages.com
Перейти на сайт автора

Теги новости:
здоровое питание
здоровый образ жизни
детское питание
снеки

Новости в тему:

Сайты кирнета: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Да, если что: кирнет — это интернет в Кировограде
Вы тоже можете бесплатно публиковать новости и привлекать посетителей на свой сайт! Узнать как