Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Увага! Абітурієнти, котрі подали заяви у різні центри, можуть «пролетіти» на тестуванніУвага! Абітурієнти, котрі подали заяви у різні центри, можуть «пролетіти» на тестуванні

весь Кировоград

В Українському центрі оцінювання якості освіти завершується формування бази даних учасників зовнішнього незалежного оцінювання. За даними на початок березня, реєстрацію пройшли понад 520 тисяч осіб. У Кіровоградській області для участі у тестуванні зареєструвалося близько 11 тисяч випускників. Більшість (майже дев'ять тисяч) - цьогорічні випускники шкіл.

Такі солідні цифри вже самі по собі – факт довіри до освітньої інновації, попри постійне обговорення всіх плюсів та мінусів введення тестування на загальнодержавному рівні. Нагадаємо, що такому кроку передували кількарічні експериментальні тестування в деяких областях України, зокрема й на Кіровоградщині.

1 березня Міністерство освіти та науки закінчило реєстрацію всіх охочих стати студентами ВНЗ у 2008 році. Як повідомив директор Центру оцінки якості освіти Ігор Лікарчук, тестування розпочнуться наприкінці квітня. Фахівці Центру оцінки якості освіти завірили, що всі учасники зовнішнього оцінювання одержать сертифікати про його проходження вже 1 червня. Для потенційних студентів, які не зможуть пройти тест у квітні, буде призначена додаткова сесія. Будь-хто може пройти пробний тест за окрему плату – 11–50 гривень, залежно від кількості предметів. Чому за гроші? Бо кошти на пробне тестування не передбачені в держбюджеті. Тож хочете потренуватися – платіть. Зокрема, таке пробне тестування вже відбулося на базі КНТУ.

Міністр освіти й науки України Іван Вакарчук, виступаючи на відкритті міжнародного круглого столу, організованого Програмою сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI), наголосив, що вбачає в цьогорічній кампанії незалежного тестування кілька суттєвих переваг. “По-перше, саме оприлюднення наказу міністра про його проведення оголило проблему якості викладання української мови у школах, де навчальний процес ведеться мовами національних меншин. По-друге, ми нарешті дізналися точну кількість осіб, які хочуть цього року вступати на навчання до ВНЗ, а таких виявилося більше півмільйона. Тестування – прорив української освіти, крок до європейських і міжнародних стандартів поведінки та життя”, – заявив Іван Вакарчук.

Вирішили схитрувати?

Попередній аналіз реєстраційних даних свідчить, що багато учасників незалежного зовнішнього оцінювання зареєструвалися в кількох пунктах реєстрації. Однією з причин повторної реєстрації, очевидно, є намагання отримати можливість скласти тести не з одного-трьох, як це визначено нормативними документами, а з чотирьох чи більше предметів. Український центр оцінювання якості освіти просить таких “винахідників” терміново визначити три предмети для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, а також повідомити про це центри реєстрації або Український центр оцінювання якості освіти. Якщо цього не буде зроблено, то реєстрація здійснюватиметься за даними, що подавалися під час останнього факту реєстрації. До складання тестів із предметів, які зазначалися в попередніх випадках реєстрації, учасники зовнішнього оцінювання, про яких йдеться, допущені не будуть!

Крім того, уже ширяться чутки про можливість придбання сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти з результатами зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень. Чи так це насправді? Український центр оцінювання якості освіти повідомляє, що сертифікати зразка 2006 та 2007 років 2008 року вищі навчальні заклади приймати не будуть.

Зразок сертифіката 2008 року перебуває на стадії розробки. Ці сертифікати відрізнятимуться від сертифікатів минулого року, передусім додатковими ступенями захисту. Тому молоді настійно радять не купувати “сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти”.

Сюрпризи для абітурієнтів

При всіх плюсах тестування, про які ми вже згадували в попередніх публікаціях, це революційне нововведення має не лише прихильників, а й противників. Уже зараз виникає чимало сумнівів та питань у самих учнів, батьків, учителів та викладачів вищої школи, до яких прийде вчитися молодь із сертифікатами на руках. Серед них і такі: а чи з часом не почнеться “видавання” гарних сертифікатів через своїх людей, бо комусь із чиновників треба бути прилаштувати своїх дітей, а не всі ж у нас вундеркінди. Чи не налагодять з часом наші підпільні умільці “виробництво” сертифікатів на такому рівні, що від справжніх відрізнити їх буде складно?

Напевно, абітурієнтів, що мають сертифікати з високими балами (треба віддати належне нашій освіті, та й діти, які добре навчаються, нині не рідкість), не бракуватиме у ВНЗ Києва, Одеси, Харкова чи Львова, та й на престижних спеціальностях вищих навчальних закладів в обласних центрах. Яким при такому розкладі буде конкурс?

Свою думку з приводу порушеної теми має Борис Стефанович Набока, директор Кіровоградської ЗОШ № 22, кандидат педагогічних наук: “Я переконаний: незалежне тестування – справа потрібна, яка відповідає європейським та світовим стандартам освіти. Однак, на жаль, ми робимо помилки, які інші країни вже робили. На мою думку, для одержання об'єктивної оцінки знань учнів потрібна краща підготовча робота, а не варіант – з корабля й на галери. Потрібне співробітництво, єдність дій середньої та вищої школи. Адже витоки проблеми – у вищих навчальних закладах, де процвітає корупція. А вирішити її намагаються силами вчителів загальноосвітніх шкіл”.

Цю тему обговорювали і на міжнародній виставці навчальних закладів “Сучасна освіта в Україні–2008”. Уже зараз ректори ВНЗ кажуть: от до нас прийде тисяча абітурієнтів із сертифікатами з відмінними оцінками. Кого взяти студентами? Тож цілком можливо, що молоді готують сюрпризи у вигляді співбесіди, додаткового екзамену. Мовляв, ми заклади автономні, можемо диктувати свої умови. А ще ректори сподіваються, що певні питання вирішуватимуть спонтанно, уже під час вступної кампанії. І, звісно, на користь ВНЗ. Тож не дуже втручаються у шкільні справи, споглядаючи, як ми борсаємося. Загалом же ідея тестування – стратегічна, вивірена часом. Однак вона не повинна провокувати вибухових ситуацій. Бо з новим поколінням з креативним мисленням помилок робити не можна!

До завершення навчального року залишається не так багато часу, і на нас чекатиме досить цікава та напружена вступна кампанія. Тож ми будемо й надалі слідкувати за темою зовнішнього незалежного оцінювання та інформувати про нього наших читачів.

Тетяна Мельник, газета “Справедливість”

Читайте ще про незалежне тестування:

Теги новости:
образовательная реформа
внешнее оценивание
независимое тестирование
тесты для абитуриентов
пробные тесты
Иван Вакарчук
проблемы образования
коррупция

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS