Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Захворюваність на туберкульоз на Кіровоградщині досягла епідемічного рівняЗахворюваність на туберкульоз на Кіровоградщині досягла епідемічного рівня

весь Кировоград

Про рівень захворюваності в області на такі соціально-небезпечні хвороби як туберкульоз, СНІД та наркотичну залежність, профілактику та лікування цих хвороб йшлося на черговій прес-конференції в облдержадміністрації. З журналістами спілкувалися заступник начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Наталія Горбенко, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Вадим Кащенко, а також заступники головних лікарів обласного протитуберкульозного диспансеру Володимир Задубняк та обласного наркологічного диспансеру Зоя Сигида.

На початку прес-конференції Наталія Горбенко зауважила, що всі ці захворювання спричинені переважно соціальними факторами і часто супроводжують одне інше. Також вона назвала законодавчі акти, згідно яких здійснюється виявлення, профілактика та лікування цих хвороб.

Захворюваність на туберкульоз на Кіровоградщині дуже висока, як і в цілому по Україні. За словами Володимира Задубняка, в останні роки спостерігається епідемія, оскільки кількість хворих на туберкульоз в області і в державі перевищує 1% від загальної кількості населення.

За період з 90-х років минулого століття рівень захворюваності на туберкульоз зріс у 2,5 раза, оскільки було втрачено контроль над епідемією (скорочено протитуберкульозні заклади, були відсутні спеціальні препарати тощо).

На сьогодні в області налагоджено облік кожного випадку захворюваності на туберкульоз, щорічно виявляється близько тисячі нових випадків хвороби. Виявляють хворих серед дорослих як під час лікування, так і під час профоглядів, коли роблять флюорографічні знімки легень, серед дітей – за допомогою проби Манту. Лікування таких хворих в області здійснюється безкоштовно – за рахунок держави у спеціальних протитуберкульозних закладах. Цього року покращено харчування пацієнтів таких закладів – на одного хворого виділяється близько 16 гривень у день.

Залишається напруженою в області і ситуація із захворюваністю на ВІЛ/СНІД. Як повідомив Вадим Кащенко, на Кіровоградщині офіційно зареєстровано 996 ВІЛ-інфікованих. Проте в дійсності цей показник у 2-3 рази вищий. Хворі на СНІД – 67 дорослих та 23 дитини. Минулого року від СНІДу померло 23 хворих. 44 особи сьогодні лікуються в обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, який створено у 2001 році. До кінця року буде проліковано ще 30 осіб.

Окрім виявлення і лікування, центр займається і профілактикою поширення ВІЛ-інфекції за кількома напрямами: профілактика у лікарняних закладах, тестування донорської крові, обов'язковий аналіз у вагітних жінок. Таким чином, в області від початку року проведено 39 тисяч обстежень на вірус. Усі аналізи, які здають бажаючі, - безкоштовні. Результат отримують протягом 1-2 днів.
Варто зазначити, що лікування таких хворих здійснюється за кошти державного бюджету та фінансується ВІЛ-альянсом, тому всі, хто має потребу, безкоштовно отримують препарати.

В обласному наркологічному диспансері, за словами Зої Сигиди, хворі також лікуються за державний кошт. На лікування одного наркозалежного хворого в рік виділяється близько 1200-1300 гривень. Станом на 1 липня цього року за офіційними даними в області було зареєстровано 25 тис. 979 осіб, які вживають наркотичні та психотропні речовини, 18 тис.879 з яких – хворі (мають залежність). Структура захворюваності виглядає так: більше 15 тисяч від загальної кількості – залежні від алкоголю, 2542 особи вживають наркотики, 141 особа – інші речовини, що викликають залежність. Середній вік наркозалежних в області – 33 роки.

В обласному наркологічному диспансері здійснюють прийом і огляд хворих, амбулаторне і стаціонарне лікування (за бажанням наркозалежного – анонімне), а також підтримуючу терапію. Широко проводиться профілактична робота.

Підсумовуючи сказане колегами, Наталія Горбенко наголосила, що завдяки проекту облдержадміністрації «Людина – в центрі уваги влади» допомогу у виявленні цих соціально-небезпечних хвороб отримали і сільські жителі – вже цього року за допомогою нових медичних автомобілів лікарі проконсультували більше 4 тис. жителів віддалених сіл. Проте, за її словами, здоров'я людини залежить не лише від фахової медичної допомоги, а значною мірою – від правильного стилю поведінки та здорового способу життя.

Управління преси та інформації ОДА

Теги новости:
туберкулез
СПИД
ВИЧ
наркомания
алкоголизм
диагностика
лечение
статистика
эпидемия

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS