Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Боротьба екологів з архітекторами

Вечірня газета

Пристрасті навколо ялин, що ростуть навпроти виконкому міської ради, розгорілись не на жарт. Нагадаємо, що, згідно із проектом реконструкції площі та встановлення пам’ятника єлисаветградському міському голові Олександру Пашутіну, зелені насадження тут мають замінити. До речі, за висновками фахівців, ялинкам, навіть і без реконструкції, жити залишалося б недовго – справа в тому, що ці дерева-велети давно серйозно хворіють. Здавалося б, логічно при прийнятті рішення про знесення дерев керуватися результатами професійної оцінки їхнього стану та стану грунту, а не емоціями.

Проте в Кіровограді й цю справу примудрилися перевести у політичну площину. Щоб уникнути чвар навколо цього питання, виконком створив комісію, до складу якої ввійшли екологи, фахівці „Тресту зеленого господарства”, представники громадських організацій, влади. На підставі висновків незалежних природоохоронних структур вони мали дати свій висновок, як учинити зі старими ялинами.

У першу чергу мова йде про чотири дерева – дві ялини та два ялівці, – які однозначно заважають втіленню в життя проекту реконструкції площі. Думки щодо їхнього стану у членів комісії під час огляду ялин розділилися. Так окремі депутати міської ради та керівник відділу екології управління архітектури Вікторія Бриндак із тим, що ці дерева віджили своє, чомусь не погоджувалися. А ось перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валентина Токарчук, державний інспектор із карантину рослин Анатолій Малик були одностайні: дерева хворі, і лікувати їх не варто, бо це обійдеться дуже дорого. Навіть пересаджувати їх немає сенсу, бо вони вже не прикрасять якийсь сквер чи алею, а лише спотворять їхній вигляд. І екологія міста від знесення ялин нічого не втратить, якщо на площі, а також в інших місцях обласного центру замість них висадять нові зелені насадження. Проблем із саджанцями не буде, запевнила Валентина Токарчук. Підтримали професіоналів і представники громадських екологічних організацій, які до всього також за освітою біологи. Навіть якщо деякі з дерев ще можуть послужитися своєю красою кіровоградцям, то є вже заявки підприємств та організацій, які готові надати площі для їх висадження. Хоча знову ж таки – спеціалісти не радять їх пересаджувати.

Це – природоохоронний аспект питання. А ось щодо архітектурного... Автор проекту реконструкції площі Віталій Кривенко, досвідчений і знаний у місті й за його межами архітектор (з 1976 по 1987 рік він був головним архітектором Кіровограда, а з 1991 по 1996 рік очолював управління містобудування, архітектури, землеустрою та землекористування виконкому Кіровоградської міської ради), наголосив, що в той час, коли площа перед міською радою вже перетворена на будівельний майданчик, коли проект погоджений усіма інстанціями, говорити про зміни у проекті запізно. І якщо його дотримуватися, то дерева треба замінити. Адже той ліс, що навпроти міської ради, аж ніяк не вписується в концепцію проекту і затулятиме собою не лише саме приміщення влади, а й зашкодить огляду пам’ятника і всіх тих архітектурних рішень, які пропонується втілити в життя. До того ж газонну частину площі планується обладнати надсучасною системою поливу, щоб якнайкраще зберігались квітники та зелені насадження. Старі ялинки це завадять зробити.

– У нас є два шляхи, – зазначив Віталій Єфремович.– Перший – це залишити ялинки, як вони і стояли. Тоді ні про які архітектурні рішення мова не йтиме – просто покладемо нові бордюри, замінимо асфальт та облаштуємо нові сходи до приміщення міської ради. І забудемо про газонну частину, а тим більше про якісь новації в плані облаштування сучасної поливної системи, систему нічного освітлення мова вже не йтиме. Другий шлях – чітко дотримуватись проекту, узгодженого на всіх рівнях. Між іншим, практика заміни дерев існує всюди. Їх міняють і біля Верховної Ради в Києві, і біля Кремля в Москві. Тож боятися нічого.

А коли вже поглянути на фінансовий бік справи, то, як мовиться, не такі ми вже й багаті, щоб платити двічі, адже через кілька років знову постане питання про заміну ялинок, підсумував голова комісії, заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Кіровоградської міської ради Валерій Челядінов.

Перейшли до голосування. І тут виникла знову проблема: хоча більшість членів комісії висловились за знесення ялинок, та коли дійшла черга до підписання протоколу, через кількох відсутніх, двох, що утрималися, і одного „проти”, не вистачило одного голосу „за”, щоб рішення комісії набрало сили. Голова комісії вирішив подати протокол засідання на розгляд членів виконкому, які повинні поставити останню крапку.

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS