Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

На Кіровоградщині дорожчають м'ясо, сало, яйця і дешевшають макарони, олія і овочіНа Кіровоградщині дорожчають м'ясо, сало, яйця і дешевшають макарони, олія і овочі

Прес-служба ОДА

Про механізм декларування цін на продовольчі товари та загальну картину щодо цінової ситуації в області журналістам під час прес-конференції розповів начальник державної інспекції з контролю за цінами в області Ігор Фурманов.

На початку прес-конференції Ігор Олександрович поінформував, що урядом прийнято декілька нормативних документів, які мають на меті забезпечити прозорість у сфері регулювання цін на соціально значущі харчові продукти.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари», декларуванню підлягають зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари у разі, коли такі ціни збільшуються протягом місяця більш як на 1 відсоток. Начальник держінспекції наголосив, що відтепер є конкретний список таких продуктів, що значно спрощує механізм декларування.

Наступний документ – наказ Мінекономіки «Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання». Відповідно до цього наказу, відтепер кожен виробник зобов’язаний складати декларацію на кожну партію товару.

Така декларація уже дістала назву «єдина накладна». Виробник повинен разом із первинним документом на партію товару подати цю декларацію, у якій зазначити ціну партії. Таким чином товар, проходячи у подальшому «багато рук», матиме інформацію про ціну виробника. Тому контролювати граничний рівень цінової надбавки, який не має перевищувати 15%, буде набагато простіше.

Про цінову ситуацію в області Ігор Фурманов поінформував за даними моніторингу за першу декаду вересня цього року. За його словами, ціни на основні 14 найменувань харчових продуктів, які продаються в закладах торгівлі, та на 10 найменувань, що реалізовуються через продовольчі ринки, нижчі від середньоукраїнських. Виключення становить лише рис.

Проте останнім часом зафіксовано незначне зростання цін в області на хліб, борошно, масло вершкове, м'ясо, сало, яйця курячі та капусту. Знизилися ціни на макаронні вироби, олію, тушки птиці, крупу гречану та овочі. Стабільними в області залишаються ціни на молоко і сметану.

Стосовно зростання середньої ціни на хліб, то вона збільшилась за рахунок підняття вартості хліба Новоукраїнським комбінатом хлібопродуктів, проте ціни на цьому підприємстві залишилися нижчими, ніж у середньому по області. Складові підвищення ціни на хліб традиційні – підвищення цін на енергоносії, зростання середньої заробітної плати та ціни на складові хліба. Зокрема, цього року до борошна почали додавати суху клейковину, оскільки несприятливі погодні умови спричинили низьку якість продовольчого зерна.

Ціни на нафтопродукти в області продовжують знижуватися, проте темпи зниження нижчі від середньоукураїнських. Подорожчання пально-мастильних матеріалів найближчим часом не очікується.

З наближенням початку опалювального сезону в області переглядаються тарифи на послуги тепло- та водопостачання. Держінспекція з контролю за цінами переглядає запропоновані тарифи та надає висновки щодо їх обґрунтованості. Цього року тарифи на тепло будуть змінюватися щомісячно в бік зростання, оскільки Кабінетом Міністрів України встановлено помісячну ціну на газ. Сьогодні важко спрогнозувати ціну на електроенергію, яка суттєво впливає на тарифи на водопостачання і водовідведення. Тому спрогнозувати як змінюватимуться тарифи на ці послуги до кінця року неможливо.

Читайте також:

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS