Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Розпродаж КГЗКОРу: чому мовчить Мовчан?Розпродаж КГЗКОРу: чому мовчить Мовчан?

Кіровоградська правда

Як стало відомо, у вересні цього року відбувся аукціон, на якому пішли з молотка два виробничих корпуси, що складали основу виробничого циклу на Криворізькому гірничо-збагачувальному комбінаті окислених руд у Долинській. Подія – шокуюча, тому що всі стверджували: цілісний майновий комплекс комбінату не можна розривати, адже тільки за такої умови його можна запустити в дію і розпочати суттєве наповнення бюджету.

Розберемося по порядку, як усе це відбулося. Для цього наведемо деякі факти з нещодавнього минулого. У 2006 році, за прем’єрства Юрія Єханурова, при директорові комбінату Колеснику розглядалося питання створення на базі КГЗКОРу спільного російсько-українського підприємства. З російської сторони його співзасновником мала виступати компанія «СМАРТ-Груп», з якою пов’язане ім’я олігарха Вадима Новінського. На той час умови цього злиття у спільне підприємство були вкрай невигідні як загалом для української сторони, так і для Кіровоградської області. Також не були зняті претензії країн, які ще за часів СРСР будували комбінат. У зв’язку з цим утворення СП та передача йому виробничих потужностей комбінату могли мати доволі серйозні негативні наслідки для України на міжнародній арені. Зусиллями працюючих тоді голів ОДА – спочатку Едуарда Зейналова, а потім Вадима Черниша та голови обласної ради Миколи Сухомлина вдалося не допустити такого вкрай невигідного і, можливо, скандального злиття з росіянами.

У 2009 році з приходом нового голови Кіровоградської ОДА Володимира Мовчана, який не приховує своїх дружніх стосунків з Юрієм Єхануровим і який фактично є його політичним патроном, при тому ж самому директору комбінату Коліснику, який був разом із В.Мовчаном народним депутатом Верховної Ради четвертого скликання, склалася ситуація, коли структури, які, за деякими даними, є підконтрольними Новінському, купують майно комбінату. Хочемо зазначити, що продані цехи комбінату стали приватною власністю, і як вони використовуватимуться, незрозуміло. Але безумовним є те, що без цехів середнього і дрібного подрібнення руди, про які йде мова, виробничий процес на комбінаті неможливий.

Показовим є те, що вся ця інформація про продаж спливла на поверхню завдяки голові облради М.Сухомлину, який, дізнавшись про це, змушений був виїздити в Долинську і з’ясовувати на місці, кому саме продані корпуси. У цій ситуації є незрозумілою позиція В.Мовчана, який начебто має репутацію досвідченого господарника. Що криється за мовчанням Володимира Петровича? На це запитання не відповість ніхто, крім самого голови облдержадміністрації. А нам залишається тільки здогадуватися про причини цього мовчання, а також невжиття з його боку жодних заходів.

На нашу думку, продаж двох виробничих цехів є першою ознакою того, що комбінат буде подрібнено і він ніколи не працюватиме як цілісний майновий комплекс, а отже, не принесе державі й області жодної користі.

Читайте також про КГОКОР:

Теги новости:
КГОКОР
Долинская
Владимир Мовчан
Николай Сухомлин
Юрий Ехануров
приватизация
промышленность

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS