Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Чи варто робити щеплення? Коментар заступника головного лікаря санепідстанціїЧи варто робити щеплення? Коментар заступника головного лікаря санепідстанції

Кіровоградська правда

Ми вже неодноразово піднімали «щепленеве» питання на шпальтах нашого видання, наводячи різні точки зору на цей профілактичний захід. Але кількість його прихильників і супротивників залишається достатньою, щоб це питання залишалося актуальним. Зараз, напередодні Європейського тижня імунізації, що триватиме в Україні з 20 по 26 квітня, ми звернулися із запитаннями «на тему» до заступника головного лікаря Кіровоградської обласної санепідстанції Миколи Молодченка.

- Здається, зазвичай запеклі дискусії точаться не навколо заходу з імунопрофілактики, а щодо вакцини для його проведення. То що таке вакцини, як їх виробляють і контролюють?

- В основу вакцин входять ослаблені віруси, позбавлені(!) хвороботворних властивостей або вбиті(!) бактерії та їх компоненти. Отже, потрапивши в організм, вони не здатні викликати хворобу, а лише формують більш-менш стійкий імунітет проти неї. Виробляють вакцини на спеціальних підприємствах у багатьох країнах світу. При чому система контролю за якістю продукту – найсуворіша: чисельні реєстрації, ліцензування, прекваліфікація Всесвітньої організації охорони здоров’я. Умовно кажучи, якщо ампула потрапила до кабінету профілактики, значить, її вміст відповідає всім не тільки українським, а і міжнародним стандартам якості, безпеки та ефективності. Тим паче, масовому застосуванню передує довгий термін досліджень та випробувань: спочатку доклінічно у лабораторіях, ретельно вивчаючи її хімічні, біологічні, фармакологічні властивості, а потім і клінічно на добровольцях. Нерідко такі дослідження ведуться у кількох лабораторіях паралельно, тож деякі вакцини чи їх окремі серії проходять подвійний контроль.

Доставляються вакцини на обласний склад санепідстанції на спеціальних автомобілях-рефрежираторах, що дозволяють тримати температуру суворо у межах +2 - +8 градусів. А до окремих районів та міст вакцина «подорожує» у спеціальних сумках – холодильниках. Тож і при транспортуванні вакцини діють суворі правила.

- До деяких вакцин у ролі консерванта входить препарат ртуті. Це може спричинити шкоду здоров’ю?

- Ну, по-перше, у вакцинах використовують не саму ртуть, а одну з її органічних сполук – тіомерсал, тобто у вакцинах присутня не етилова, а метилова ртуть. По-друге, доцільність її використання пройшла цілий ряд фармакокінетичних досліджень, що дозволили Глобальному консультативному комітету з безпеки вакцин зробити висновок, що зараз немає доказів токсичного впливу цієї сполуки на новонароджених дітей та дорослих.

- Зараз багато говорять про доцільність проведення імунологічних досліджень, так званих імунограм, до того, як вводити вакцини.

- У жодній країні світу не практикується додаткове проведення «імунограм». Воно є виправданим лише для окремих людей, у яких за клінічними проявами підозрюється вроджена чи набута слабкість імунної системи. До того ж, вроджені імунодефіцити проявляються вже на першому році життя, і такі діти перебувають на обліку у кабінетах профілактики, а рішення про проведення чи не проведення вакцинації щодо таких пацієнтів приймається індивідуально і колегіально цілим колом лікарів – спеціалістів.

- Хворі на СНІД та ВІЛ–інфіковані підлягають щепленням?

- Хворі на СНІД – однозначно – ні. Щодо ВІЛ-інфікованих, їх можна щеплювати лише «вбитими» вакцинами, тобто такими, що не містять живих вірусів. Отже, лише вакцинами проти дифтерії, кашлюка, правця, гепатиту «В».

- Чому проти краснухи прищеплюються не тільки дівчата і молоді жінки, а і чоловіча частина населення?

- Дівчата та жінки особливо потребують вакцинації, щоб уникнути ризику зараження вірусом краснухи під час майбутньої вагітності, що вкрай небезпечно для майбутньої дитини. Чоловіки ж потрапляють під вакцинацію з метою профілактики циркуляції інфекції у колективі.

- Що, на вашу думку, треба ще вдосконалити у сфері імунопрофілактики, щоб уникати гучних дискусій і протиріч з того чи іншого питання?

- Головне, на мою думку, чітко дотримуватися законодавства при проведенні й організації вакцинації. Обов’язково отримувати згоду особи, яка підлягає щепленню, і роз’яснювати відповідальність особи за перешкоджання здійсненню щеплення. Впровадити у практику розроблений в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб АМН України «Вакцинальний паспорт» та створити національний інститут імунопрофілактики. Важливо розробити сучасні програми з підготовки та перепідготовки кадрів, що задіяні у сфері імунопрофілактики населення. Ми готові взяти на себе відповідальність за виконання Національної програми імунопрофілактики населення України, батьки ж, які відмовляються від профілактичних щеплень, мають взяти на себе відповідальність за неналежне виконання свого громадянського та батьківського обов’язку, адже від здоров’я кожного з нас, врешті-решт, залежить здоров’я всього суспільства.

Читайте також:

Обговорення на Кіровоградському форумі:

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS