Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Про Баха, Оффенбаха, рімейки та концертні несподіванки. Інтерв'ю з «піккардійцем» Андрієм КапралемПро Баха, Оффенбаха, рімейки та концертні несподіванки. Інтерв'ю з «піккардійцем» Андрієм Капралем

весь Кіровоград

Дев`ятого квітня о 19.00 у залі обласного музично-драматичного театру імені М.Кропивницького відбудеться перший у Кіровограді сольний концерт вокальної формації «Піккардійська терція». У нашому місті відомі далеко за межами України віртуози «акапельного» співу представлятимуть нову програму «Етюди» та довгоочікуваний одноіменний альбом. Перед їхнім візитом ми зв`язалися з одним із «піккардійців» Андрієм Капралем і попросили відповісти на кілька питань щодо нового диску та запланованого концерту в Кіровограді.

- Пане Андрію, якось одна музична журналістка сказала про «Піккардійську терцію», що ви можете заспівати усе: від Баха до Оффенбаха. Судячи з нового диску «Етюди», ви можете заспівати все – від Преслі до ТНМК. Чому на диску так багато чудових, проте все ж таки переспівів?

А.Капраль: Для будь-якого музиканта абсолютно нормально робити щось по-своєму, в авторському аранжуванні, зокрема й переспівувати твори улюблених виконавців. Ми записували диск саме таким не через брак матеріалу, а через бажання рости та експериментувати. «Пікардійська терція» вперше запросила до співпраці відомих джазменів – перкусіоніста та барабанщика, які привнесли в альбом дуже відчутний подих джазу. Такий сміливий супровід і мені дуже допоміг вдосталь наімпровізуватися, забувши про будь-які обмеження. Коли ж ми укладали альбом, то думали не розумом, а серцем – саме такий пісенний «комплект» творив єдність стилю та настрою. «Етюди» - це своєрідна поема, яка складається з різних частин, і під кожну з яких написана музика. І не має жодного значення, чи це буде «Sole mio», чи ТНМК, чи «Останній літній дощ». Тому я би не прив`язувався до конкретних пісень. Дай Боже, аби на весь матеріал для співу, який ми ще маємо, вистачило сил та натхнення для подальших записів. Ми набиваємо собі ґулі на власних помилках, вчимося на здобутках з попередніх дев`яти альбомів, і слухач росте разом із нами.

- Окремо з переспівів хочу відзначити пісню «Гранули» з репертуару «Танка на майдані Конго», яка з повільної композиції у Вашій версії перетворилася на запальну румбу. Чия була ідея зробити цю композицію саме у такій інтерпретації?

А.Капраль: На прохання самих «ТНМК» аранжування зробив художній керівник Володимир Якимець, причому перелопатив її вздовж та впоперек, від оригіналу залишив хіба слова та, можливо, дещицю мелодії. Уся інша музична «надбудова» - це його авторський погляд. По суті, він з пісні зробив не ремікс, а рімейк – як це називається у фільмах. Нам сподобався цей варіант, і я справді вважаю, що це - одна з найкращих кавер-версій, які робили чи то самі «Танки» з кимось чи хтось для них. Можливо, це не румба, як Ви її охрестили, але в цьому виразі вона є блискучим переспівом прекрасного оригіналу. Все, що ми зробили з цією піснею, як нам видається, не псує її, а лише додає незвичного колориту.

- На «Етюдах» Ви також представили нові версії «Старенького трамвая» та «Там, де неба блакить» з вашої першої платівки. Чи планується «апгрейд» інших пісень з дебютника, зокрема, хотілося б замовити слівце за «Талісман» - чи можна очікувати на його «відродження»?

А.Капраль: У нас була ідея її відродити, але так склалося, що в не в цьому альбомі. Ми справді готові були на 120% її зробити в «Етюди», але пріоритетними стали пісні, які тематично співзвучні. Скажімо, коли 1994 року вперше записували пісню «Там, де неба блакить», то мало знали та слухали джаз, тому й аранжування – це суцільна нотна диктатура. Натомість тепер ми її відкрили по-новому – джазова обробка зробила її одним із «етюдів». «Талісман» просто не вписувався. На мою суб`єктивну думку, це зовсім інакша пісня. Головне, аби музика була не дешевою – бум-цик-цик – а будила думку та почуття. Тому будь-яка зміна у наших «вокальних вправах» (так розшифровуються «етюди») не має сенсу. Щодо інших пісень, то є над чим працювати. Але все згодом, допоки хочемо сповна відчути та пережити альбом «Етюди» уже в концертному варіанті. Це благодатний ґрунт для народження нових та цікавих творчих ідей.

- Не можна не помітити, що на альбомі «Етюди», на відміну від попередніх дисків, немає жодної української народної пісні. Чому так?

А.Капраль: Перед тим випустили альбом «Антологія. Том 2. Фольк», який побудований виключно на фольклорних піснях. Тому це своєрідна індульгенція – можемо дозволити собі наразі зробити перерву. Та й не було змісту ставити народну пісню, яка лише відволікала би від загального настрою альбому. Упродовж 16 років ми в кожний альбом ставили українські народні пісні, то вже вибачте за тимчасовий ігнор (сміється). Не виключено, що наступні наші збірники будуть цілком фолкові, рокові чи джазові. Ще все попереду. Бажання жити, творити є, а далі буде видно.

- Я знаю, що ви на концертах часто тішите шанувальників несподіванками. Натякніть, на які сюрпризи варто очікувати кіровоградцям?

А.Капраль: По-перше, для кіровоградців несподіванкою буде вже те, що ми вперше приїдемо в це місто. Сподіваюся, що люди, які давно нас очікують, подарують свою увагу та тепло. Ми теж чекаємо зустрічі з Кіровоградом. По-друге, все буде зрозуміло на самому концерті. Це тонка річ – треба побачити аудиторію, зазирнути в їхні очі, відчути ритм їхніх сердець, тоді несподіванки народжуватимуться самі по собі. Якщо люди будуть такими ж відвертими, як і ми, то несподіванок для нас усіх буде багато.

- Дякую за інтерв`ю! Чекаємо на ваш чудовий виступ у нашому місті!

Дмитро Шульга, фото - Ігор Снісаренко

Теги новости:
Піккардійська Терція
Етюди
концерт
презентація
Андрій Капраль

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS