Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Дніпропетровський суд довів незаконність будівельних робіт у Кіровограді Дніпропетровський суд довів незаконність будівельних робіт у Кіровограді

Вечірня газета

Равшан і Джамшуд мають повернути до первісного стану капітальні стіни у підвалі будинку № 31 на вулиці Леніна, які зруйнували, реалізуючи свої буйні будівельно-архітектурні фантазії. До цього будівничих зобов’язала судова інстанція, розташована у Дніпропетровську. Місцевому суду, який розбирався у їхніх "зодчествах" раніше, ця справа виявилася не по зубах.

Про цю шалену реконструкцію "Вечірня газета" розповідала кілька місяців тому. Нагадаємо, приватне підприємство "Фірма "Інгуша", яке є власником частини згадуваного будинку, кілька років тому вирішило облаштувати у підвальному приміщенні чи то бар, чи то якийсь інший конче потрібний кіровоградцям заклад. З цією метою фірма залучила будівельників класу таджицьких гастарбайтерів, героїв “Нашей Раши”. Рівень їхньої майстерності на власній шкурі відчули мешканці квартир, розташованих у житловій частині 31-го будинку. Так, за словами цих людей, Равшан і Джамшуд розпочали перебудову в підвалі з електричних дослідів. Пошкодивши електрощит, мулярі довели, що основний закон електрики – наслідки короткого замикання доводиться довго усувати – діє і в 31-у будинку по вулиці Леніна.

Потім були досліди з іншою стихією – водою. Точніше, з бойлерною. Мешканці будинку припускають, що обладнання бойлерної (діючої!) здано у брухт.

А одного прекрасного дня жителі виявили при вході до під’їзду (з тилу будинку) котлован глибиною метрів з чотири. Довелося складатися, щоб засипати яму глиною і щебенем.

Замучили людей і шуми з підземелля. Майстри взяли за правило виконувати найбільш шумні роботи (наприклад, із застосуванням перфоратора) уночі. Коли почали тріскатися стіни будинку, мешканці зрозуміли, що ціною робіт у підвалі можуть стати їхні життя. Кільком чоловікам удалося проникнути в підземелля, і вони побачили результати роботи Равшанів і Джамшудів у всій красі. Виявляється, що будівельники вирішили збільшити висоту приміщення шляхом заглиблення. Викопавши грунт під фундаментом, вони залили ті місця бетоном. Мешканці цим дуже занепокоїлися. Адже такі роботи не виконуються з допомогою відер та лопат, якими орудують найняті ПП “Фірма ”Інгуша" майстри. Люди забили на сполох. Зухвалі будівельні рішення цих "зодчих" не залишилися поза увагою місцевої влади.

Кіровоградська міська рада як співвласник житлової частини будинку по Леніна, 31 звернулася до господарського суду області з позовом, у якому попросила зобов’язати приватне підприємство “Фірма ”Інгуша" відновити первісний стан підвального приміщення на Леніна, 31. У межах судового процесу було замовлено будівельно-технічну експертизу. Стан будинку досліджувала Кіровоградська філія Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз. Експерт указав у висновку, що роботи з категорії тих, які ведуться в підвалі на Леніна, 31, слід проводити згідно з проектно-кошторисною документацією. До того ж, відповідно до висновку експерта, такі роботи мають виконуватися не будь-ким, а спеціальною організацією, яка має на це право, відповідний досвід та під наглядом проектної установи. Головне ж, ескперт дійшов висновку, що здійснення капітальних перебудов у підвальному приміщенні стало основною причиною деформації будівельних конструкцій, просідання фундаменту, що й призвело до виникнення тріщин у стінах будинку.

Судовий розгляд тривав майже два роки. Нарешті у травні нинішнього року було винесено рішення, яким міській раді у задоволенні позовних вимог відмовлено в повному обсязі. Суддя господарського суду Кіровоградської області Тетяна Макаренко, яка головувала у цьому процесі, мотивувала це рішення тим, що, мовляв, до замовлення будівельно-технічної експертизи має стосунок мешканець будинку, а він – зацікавлена особа. Власне, з цієї підстави Тетяна Володимирівна й визнала висновок будівельно-технічної експертизи неналежним доказом.

Як з’ясувалося, суддя глибоко помилялася. Такої думки дійшла колегія Дніпропетровського апеляційного господарського суду, переглянувши справу за апеляцією Кіровоградської міської ради (фірму "Інгушу" рішення місцевої господарської Феміди влаштовувало).

У постанові Дніпропетровського апеляційного господарського суду зазначається, що у висновку будтехекспертизи, який кіровоградська суддя Макаренко відхилила як "неналежний", немає жодного посилання на те, що він виконаний на замовлення когось із мешканців будинку. Як указав апеляційний суд, відхилення суддею Макаренко експертного висновку – недостатньо обгрунтоване.

Не залишилась поза увагою апеляційного суду і суть цього висновку, а вона полягає в тому, що виникнення тріщин у капітальних несучих стінах – наслідок будівельних робіт у підвалі. З’ясувала дніпропетровська Феміда й те, що приватне підприємство "Фірма "Інгуша" як відповідач не надавало суду доказів отримання дозволу на виконання будівельних робіт, як і доказів затвердження проектно-кошторисної документації. А надані міськрадою докази того, що фірма "Інгуша" веде будівництво самочинно, в Дніпропетровську побачили. Це – складені інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю протоколи про порушення фірмою "Інгуша" правил містобудування.

Дивно, що в господарському суді Кіровоградської області навіть не помітили цих документів серед матеріалів справи. (Суддя Тетяна Макаренко зазначила у рішенні іменем України, що порушення фірмою "Інгуша" правил містобудування – це всього-на-всього слова представника позивача.)

Виявивши, що суддя Тетяна Макаренко дійшла висновків, які не відповідають фактичним обставинам справи, колегія Дніпропетровського апеляційного господарського суду скасувала постановлене нею рішення та ухвалила постанову про задоволення вимог Кіровоградської міської ради. Зокрема, дніпропетровська інстанція зобов’язала фірму "Інгуша" відновити в підвалі кілька стін та перегородок.

Чи розтлумачила фірма "Інгуша" це своїм Равшанам і Джамшудам, поки що невідомо.

Читайте також:

Віктор Крупський, фото — Р.К.С.

Теги новости:
незаконная застройка
экспертиза
архитектура
строительство

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS