Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Кіровоградець намагався заробити на підроблених дорожніх чекахКіровоградець намагався заробити на підроблених дорожніх чеках

Вечірня газета

Насамперед поясню, що являють собою чеки, підробки яких намагався обміняти на долари в кіровоградських фінустановах цей чоловік. Дорожній чек, або тревел-чек – це платіжний документ, який застосовується для міжнародних розрахунків. Принцип його використання доволі простий: людина, збираючись за кордон, купує тревел-чек у вітчизняному банку, а опинившись "за бугром", обмінює його на готівку або розраховується ним же, оскільки у багатьох країнах дорожній чек є і платіжним засобом. Таким чином, туристу не доводиться перевозити готівку в кишені. До того ж у випадку втрати чеку його можна відновити у найближчому банку.

Звісно, якщо документ – підроблений, можна нажити серйозних проблем. Саме в таку ситуацію потрапив 49-річний Анатолій С-ов.

Де ж він, звичайний кіровоградський комп’ютерник, узяв липові тревел-чеки? Якщо вірити Анатолію, в середині березня нинішнього року на його електронну поштову скриньку в Інтернеті надійшов лист на англійській мові, який містив заманливу пропозицію добре заробити. Зокрема, пропонувалося обміняти у банках Кіровограда дорожні чеки і отримати за це винагороду в розмірі 10 відсотків від їх загальної номінальної вартості. У цьому ж повідомленні було вказано сайт, на якому отримувач листа у разі згоди з пропозицією має зареєструватися. Анатолій так і зробив, внісши на той сайт власні анкетні дані – прізвище, ім’я та домашню адресу. Через кілька днів він отримав по Інтернету чергову звістку на ту ж тему. Анатолієві пропонувалося отримати поштою (звичайною, не електронною) п’ять паперових дорожніх чеків номіналом 500 доларів США кожен і обміняти їх у банківських установах Кіровограда на 2500 зелених. У тому ж повідомленні вказувалося, що 2250 доларів із цієї суми він має переказати через "Western Union" отримувачеві на ім’я John Kent у Лондоні, а решту – 250 доларів – залишити собі як заробіток.

Не минуло й тижня, як Анатолій С-ов отримав у поштовому відділенні на вулиці Попова в Кіровограді конверт з вкладеними в нього п’ятьма дорожніми чеками номіналом по 500 доларів США кожен.

У цих документах чекодавцем (власником рахунку) значився японський банк, а платником (фінустанова, на рахунку якої чекодавець має кошти) – американський.

Наступного дня С-ов вирушив до кіровоградської дирекції одного з великих українських банків, щоб обміняти тревел-чеки на готівку. Та дізнавшись, що ця установа при обміні дорожніх чеків бере два відсотки комісійних, вирішив знайти банк з більш прийнятними умовами. У наступній же фінустанові виявили, що пред’явлені С-овим чеки – липові. Про це було повідомлено міліцію, і розпочалися у чоловіка серйозні неприємності. С-ову інкримінували використання підроблених засобів доступу до банківських рахунків та шахрайство. Нещодавно справу стосовно нього розглянув Кіровський районний суд.

Підсудний визнав вину, розкаявся і попросив помилувати його як такого, що оступився вперше. Дійшовши висновку, що Анатолій С-ов активно сприяв слідству, усвідомив протиправність своїх дій, позитивно характеризується колегами по роботі і є добропорядним сім’янином, державний обвинувач Олена Зотова не заперечувала проти звільнення цього чоловіка від кримінальної відповідальності "у зв’язку із зміною обставин" (малося на увазі те, що С-ов "на час розгляду справи в суді перестав бути суспільно небезпечною особою").

Суд із цими міркуваннями погодився.

Віктор Іваненко

Теги новости:
криминал
мошенничество
банк
курьезы

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS