Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

У Кіровограді пропонують переплавити пам'ятник Кірову на пам'ятник жертвам сталінізмуУ Кіровограді пропонують переплавити пам'ятник Кірову на пам'ятник жертвам сталінізму

Кіровоград.proUA.com

Депутат обласної ради, головний редактор газети Кіровоградської облради й облдержадміністрації «Народне слово» Валерій М’ятович звернувся до депутатів міської ради обласного центру з приводу повернення місту історичної назви.

Текст звернення оприлюднило очолюване ним видання.

«Звертаю вашу увагу на особу Сергія Кірова (Кострикова). До нашого міста він не мав жодного відношення, ніколи його не відвідував навіть проїздом...

За рядками біографії полум`яного революціонера й будівничого «світлого майбутнього», добряче відредагованої компартійною пропагандою, приховується людина, котру без найменших вагань можна ставити в один ряд з найвідомішими диктаторами світу. Це Кірову належать слова про необхідність «карати так, щоб на тому світі був великий приріст населення». Він всіляко підтримував людиноненависницьку політику Сталіна, втілював її в життя. «Чистки мобілізують всі наші сили», — часто повторював він і надсилав до Москви звіти про виявлених і знищених "ворогів". На його совісті — смерть тисяч і тисяч будівельників Біломорсько-Балтійського каналу, яким він опікувався. Причетний він і до організації Голодомору 1932-33 років, оскільки як член Політбюро ЦК ВКП(б) підтримував усі пропозиції Сталіна стосовно посилення хлібозаготівель в Україні в цей період.

Кіров брав участь у червоному терорі у Вірменії й Азербайджані, жорстокому розкуркуленні на Північному Заході Росії…

Це далеко не повний перелік "заслуг" Сергія Кірова перед тогочасною країною, її народом, перед історією, але і його достатньо, щоб усерйоз говорити про позбавлення нашого обласного центру імені цього "діяча". І приклад ми повинні брати з росіян, котрі провели історичну експертизу з питання повернення місту Кірову його історичної назви Вятка…Нагадаю, що росіяни не побоялися замахнутися й на постать головного ідола радянської доби Леніна, повернувши місту на Неві його історичну назву», — йдеться у зверненні.

У ньому Валерій М’ятович також нагадує, що питання перейменування Кіровограда порушувалося щонайменше двічі, але щоразу зависало в повітрі через наше небажання дослухатися один до одного, об`єктивно зважувати аргументи, через «побоювання декого втратити виборців лівої орієнтації».

Також він зважує на те, що й досі немає одностайності у питанні, яку назву має мати місто.

«Переконаний, що будь-яка нова назва, як і нинішня, буде вигаданою, штучною, рано чи пізно знову поставатиме питання про її зміну, а тому єдиновірним є лише повернення місту його історичної назви Єлисаветград. Така світова практика… Що ж до назви області, то, здається, вона вже сформувалася більшістю наших земляків як Центрально-Українська», — вважає депутат.

«Прикро, але сьогодні в нашому місті немає пам'ятника численним жертвам того режиму, якому так завзято служив Кіров. Якби не ініціатива громадськості зі встановлення Хреста скорботи на Фортечних валах, не було б куди приходити для поминання безвинно загиблих. Натомість на центральній площі міста вже багато десятиліть бовваніє пам`ятник Сергію Мироновичу. Було б дуже символічно й справедливо відправити його на переплавку та ініціювати виготовлення з його бронзи пам`ятника жертвам сталінізму», — пропонує головний редактор «Народного слова».

Теги новости:
Валерий Мятович
СМИ
памятник
история
история Кировограда

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS