Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Перші овочі: користь чи шкода?Перші овочі: користь чи шкода?

Вечірня газета

Кому хочеться навесні смакувати маринованими помідорами чи квашеною капустою? Багато кого вже в квітні–травні “тягне” на свіжі огірки та редиску, петрушку й кріп, тим більше, що нині їх можна придбати і на ринку, і в магазинах. Проте нерідко овочі, вирощені в теплицях, у закритому ґрунті, містять велику кількість нітратів (особливо, якщо під час їх вирощування порушуються правила внесення в ґрунт мінеральних добрив, насамперед азотних, або коли до мінерального підживлення в теплиці додаються недостатнє освітлення, низька температура повітря та недостатня вологість).

Нітрати шкідливі тим, що під впливом мікрофлори кишечнику перетворюються на нітрити, які позбавляють гемоглобін крові здатності переносити кисень, перешкоджають “диханню” клітин, що, врешті-решт, призводить до їх загибелі. Навіть за разового вживання нітратних овочів може виникнути гостре отруєння, за тривалого – хронічна нітратна інтоксикація, яка інколи призводить до смерті людини.

Кіровоградська міська санепідстанція уже розпочала перевірки вмісту нітратів у ранніх овочах, що реалізуються в торговельній мережі обласного центру. За словами лікаря з гігієни харчування Оксани Біленко, всього було відібрано 34 проби, які направлено на дослідження до токсикологічної лабораторії. У шести пробах виявлено значне перевищення (у 2,2 раза) нормативів вмісту нітратів, зокрема, в одній пробі моркви з Миколаєва, одній – северинівських огірків, одній – кримської редиски, трьох пробах – капусти (северинівської, закарпатської та вознесенської). Небезпечну продукцію вилучено з реалізації.

– Інтоксикація нітратами досить тяжко переноситься і може закінчитися смертю, – каже Оксана Біленко. – Клінічні ознаки отруєння нітратами проявляються через 4–6 годин після потрапляння їх в організм з їжею. Перші симптоми – цианоз (посиніння) губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя. Згодом хворий скаржиться на нудоту, посилене слиновиділення, біль у шлунку, сонливість, запаморочення, порушення координації рухів, у нього виникають розлади шлунка, з’являються відчуття слабкості, сильний головний біль.

У разі підозри на отруєння нітратами і нітритами медики радять ретельно промити шлунок, випити активоване вугілля (дві столові ложки на склянку води), а потім прийняти сольовий проносний засіб. І, звичайно, слід негайно звернутися до лікаря.

Напевне, у читачів виникне запитання, чи можна за зовнішнім виглядом овоча здогадатися, що з ним не все гаразд? На жаль, зазвичай ні. Тож залишається єдиний вихід – вимагати у продавців документи, які засвідчують якість товару. В жодному випадку не купуйте ранні овочі на стихійних ринках – лабораторії, які перевіряють вміст нітратів, є лише на офіційних ринках та в магазинах, якість продукції тут – під пильним контролем фахівців міської санепідстанції. А ось якщо, не дай Бог, отруїтеся редискою, купленою в "стихійника", нарікатимете тільки на себе. У будь-якому разі не давайте ранніх овочів дитям чи тим, в кого є проблеми з кишково-шлунковим трактом.

А ще лікарі рекомендують ранні овочі перед вживанням покласти на одну-дві години у воду, декілька разів її замінити. Зберігати їх радять тільки в холодильнику.

Варто також знати, що нітрати нерівномірно накопичуються у свіжих овочах: у картоплі та огірках – ближче до шкірки, у капусті й моркві – всередині. До речі, якщо картоплю на добу залишити в однопроцентному розчині солі або аскорбінової кислоти, рівень нітратів знизиться майже на 90 відсотків. Готуючи страви з ранньої капусти, видаляйте з неї качан, а із зелені – грубі стебла листя. В огірків обрізайте шкірку та кінчики з обох боків. Не вживайте ранні парникові овочі, на яких з’явилися гниль або цвіль, оскільки нітрати в них швидше набувають токсичної форми. Не давайте дітям салати зі свіжих овочів, які простояли за кімнатної температури 6-8 годин. Якщо полюбляєте ранні овочі, одночасно вживайте більше вітамінів С, Е та А, які гальмують процеси перетворення нітратів на нітрити. Найбільше нітратів може міститися в зелені (салаті, петрушці, кропі), у коренеплодах – менше. Фрукти та ягоди нітратів майже не накопичують.

Читайте також:

Фото — Gettyimages.com

Теги новости:
продукты питания
экология
здоровье населения
овощи
санстанция
пищевое отравление

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS