Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Євген Манженко: «Веселі Біоритми» – це боротьба з внутрішнім рагулем»Євген Манженко: «Веселі Біоритми» – це боротьба з внутрішнім рагулем»

Галицький кореспондент

Кіровоградський ресторанний психодел, а скоріше, емо-реггі-турбо-шансон, є явищем унікальним для степової України. Суміш традицій української іронічної поетичної естетики, міського романсу, мелодизм української естради 70-80-х років і ритми ямайської народної музики, потужний середньо-наддніпрянський суржик - ось основні складові, які входять в енергетику і драйв "Веселих Біоритмів".

Всі історії від «Веселих Біоритмів» є правдивими і відвертими. А розповідають вони про долю продавчинь з мережі магазинів "Все по 30", менеджерів середньої ланки, домогосподарок, представників творчої інтелігенції і молодіжних субкультур... Саме ця правдивість та мелодійність і є причиною популярності гурту серед усіх соціальних верств населення, різних вікових і географічних категорій слухачів.

Газета розмовляє з солістом групи Євгеном Манженком.

- Євгене, а чому дотепер Кіровоград не перейменували? У вас, мабуть, і пам'ятник Леніну стоїть... Це що, людський пофігізм чи совок?

Проблема, як завжди, у відсутності хороших ідей. От повернути історичну назву, Єлисаветград, - наскільки це пристойніше за Кіровоград? Єлизавета фактично побудувала цю фортецю заради укріплення своєї влади, це був форпост боротьби не тільки з турками, але й з козацтвом. А альтернативних назв хоча і безліч, та одностайності, як завжди, в серцях, умах та інших органах кіровоградців нема з цього приводу. Добре, соромно це визнавати - пофігізм і совок у протиприродному поєднанні присутні значною мірою. Цей пофігізм по суті своїй є не тільки негативним явищем. Завдяки йому Кіровоград є на диво толерантним містом (хай гикнеться Ірині Фаріон). Незважаючи на більшість російськомовних жителів ("чєрта осєдлості", російські військові поселення, колонізація російськомовними сербами свого часу), кіровоградці абсолютно неагресивно ставляться до будь-яких проявів патріотизму, залюбки переходять на українську при спілкуванні з україномовними, традиційно голосують за демократичні сили. Єдина проблема - з музикою в Кіровограді все погано. Суцільні "вторяки" «русского рока» у різних проявах. А пам'ятник Леніну стоїть, зелений та страшний. З пам'ятником Кірову інша історія. З певного ракурсу палець Кірова, який вказує на землю, де, за чутками, проходить гілка підземного "метро" знаменитих уранових шахт, схожий на ерегований орган розмноження. Тому з пам'ятником цим люблять фотографуватись туристи, члени профспілок і прогресивна молодь. Цей пам'ятник начищений до блиску, як я розумію, саме з цих фотографічних міркувань.

- От дивно: уран під ногами - здавалось би, з музикою якраз мало б бути все гаразд. В чому проблема, на твою думку?

Відсутність відповідного культурного середовища, мистецької тусовки. Художники не п'ють з музикантами, поети не рокенрольні, музиканти не читають книжок. Плюс відсутність інфраструктури: не існує жодного клубу зі сценою, апаратом і адекватною адміністрацією, де могли б виступати як місцеві генії, так і приїжджі гості - відповідно, відсутній культурний обмін і взаємозбагачення енергією й ідеями. Врешті-решт, нема місцевих вуличних божевільних, без яких місто не має відповідного митецького флеру. На жаль, Кіровоград - відверто міщанський. Це я все кажу з великою любов'ю до батьківщини, зауважте. Ну, і з бажанням все це змінити. Двіжу нема!

- Хм... А чому місцевих божевільних нема? Куди вони діваються?

Сам шокований, в дитинстві були, це факт, я пам'ятаю. Де вони зараз? Яким ураном їх прибило? Невідомо. Це все маленькі, але важливі елементи, які й складають дух міста. Все нібито непогано, але чогось не вистачає, пазлик не складається, Голем не оживає. Це сумно. При цьому всьому є просто фантастичні люди, якщо не генії, то близькі до просвітлення. Потрібен детонатор. Пазлик колись складеться, це безумовно. Кіровоград - хитрий, Кіровоград - прихований, якщо його відтерти - заблищить якщо не золотом, то, як мінімум, збагаченим ураном.

- Про прихованість. "Веселі Біоритми" - це наперекір всьому чи початок відтирання Кіровограду до блиску урану?

Це передусім початок відтирання себе. Це боротьба з власною обмеженістю. Це боротьба з внутрішнім рагулем і занудою. Нереально змінити людину, якщо її в адміністративному порядку змушувати читати книжки або розумітись на добрій музиці. Критичний розум формується не тільки насиллям шкільного навчання, не розпорядженням голови облдержадміністрації, але й відповідним культурним середовищем (фізичні методи впливу залишимо за кадром). Сподіваюсь, невеличким елементом якого є і ми. Зрештою, це просто весело. Чому б і ні?

- Ви себе відчуваєте в таких умовах Getto Stars? Як вас сприймають в рідному місті?

Це окрема історія. Після першого ж виступу нас зненавиділи кіровоградські музиканти. Три (тоді) ідіоти, які грали на дитячих музичних інструментах, - це все виглядало знущанням над рок-н-ролом! Більше того, на другий наш виступ у місцевому тераріумі, де фізично може розміститись не більше 100-150 чоловік, а практично більше півдесятка ніколи не приходило, за відсутності реклами і піару прийшло три сотні глядачів. Якісь дядьки у вінтажних турецьких светрах "BOSS", з золотими зубами і просмаленими "Примою" вусами витанцьовували разом з богемними студентками, офісні панни вистрибували на підборах з недобитими часом і алкоголем неформалами. В цьому нічого дивного, скажете ви? Взагалі так, але вважайте на те, що це все відбувалося у Кіровограді, де останнім перформенсом був виступ гурту "Козацький сир" у народних жіночих костюмах з місцевого БК наприкінці дев'яностих! Скажемо так: якщо нам вдалося внести хоч трохи веселухи і здорової іронії в Кіровоград, ми вже недаремно цю просякнуту ураном землю топтали.

- От дивись, в Україні дуже тяжко просунутись з огляду на особливості місцевого шоу-бізнесу, в окремо взятому Кіровограді тим більше - звідки ж береться мотивація? На що розраховуєте і надієтесь?

Мотивація? Нам просто весело! Нам подобається це робити, нам подобається грати, нам подобаються очі фанаток (хай їх там і небагато, скільки є - всі наші!), нам подобається їздити в орендованому мікроавтобусі Україною, нам подобається безліч міст і місць, де ми були і будемо, сподіваюсь, нам подобаються люди, з якими ми тусуємо на концертах і після у всіх тих невеличких клубах і фестивалях. Що ще? Гроші? Ну, то й без того в нас їх ніколи особливо не було і навряд чи якось істотно стане більше найближчим часом (але ми би були звичайно, не проти!). Ну от якою є мотивація весело жити? Надіємось, сподіваємося і розраховуємо на запис, в Кіровограді це проблема: три рочки збираємось - і все нема де. Не те, щоб потрібен артефакт якийсь, аби на поличку поставити. І на продажу дисків намагатися заробити - смішно. Але пацани з Бобринця і Помічної просять - треба уважити, як то кажуть!

- Укулеле - незвичний інструмент. Чому саме він?

По-перше, це, знову ж, весело. Він сам по собі, цей інструмент, створює відповідний настрій. По-друге, він компактний і легкий, нашого гітариста і басиста велика зелена жаба душить, коли ми десь гастролюємо. По-третє, я практично не володію гітарою, а от серед укулелістів я один з найкращих в Україні. І це завдяки тому, що укулелісти в Україні практично відсутні як клас!

- Я знаю, що з вами навіть якісь французи інтерв'ю робили саме через наявність укулеле в групі. Закордон не розглядаєте як ринок?

Я не розумію, чим ми там могли зацікавити тих французів або австралійців (був такий епізод). Я взагалі вважаю, що ми текстами беремо більше, ніж власне музикою. А співаємо взагалі виключно рідним кіровоградським суржиком, і що вони там розуміють - науці невідомо. Дай Боже, щоб і музикою брали, там теж стьобу вистачає, але мені здається, що в цілому ми, радше, робимо продукт для внутрішньо українського споживання. Хотілося б, звісно, щоб я помилявся. Із задоволенням дивився би на закордон як на ринок і не тільки. Не те, щоб я був показово скромний, я розумію, чому популярні за кордоном "Перкалаба", "Запаска" і інші гурти зараз, я розумію, чим брали "ВВ" двадцять років тому. Я не розумію, чим можуть бути цікаві пісні про менеджерів, жіночок з магазину "Все по 30 грн" і так далі. І дай Боже, щоб я нічого не розумів у цьому світі і стосовно "Веселих Біоритмів" помилявся! Правда, згадав історію, як нас на якийсь фест у Техасі запросили, діаспора місцева пролобіювала. З "Моторхедом" на одній сцені могли б виступити. Звичайно, зупинило те, що дорогу до Америки ніхто не оплачував. Але то теж, скоріше, з класу "і таке буває, йо-майо!"

- Ви про свою музику кажете як про сплав української естради 70-их і естради ямайської. Чому саме ямайської? Конопля потужна на урані виростає чи що?

Я про це краще промовчу, але щоб ви знали - найкраща таки не в Кіровограді, а в місті Бобринець Кіровоградської області росте. Люди таке кажуть, якщо що! А взагалі в нашій музиці достатньо елементів реггі, в наших душах достатньо реггі. Ми - люди степу. Тут справа не в конкретних речовинах, їх вживанні або невживанні. Мені ближчий дух алкоголю, наприклад. Але у Великого степу є певний драйв, він не гірший і не кращий за драйв гір - він просто інший. Їдеш Добровеличківським районом на роздовбаній "Газелі", в салоні пилюка, тітки з сумками в "клітинку", навкруги - поля, небо - безмежне і синє, всередині - реггі. Звідти, насправді, все і виходить у нас, з Великого степу.

Влад Требуня

Теги новости:
интервью
музыка
искусство
Евгений Манженко
Веселые Биоритмы

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS