Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Археологи вивчатимуть гігантське трипільське поселення на КіровоградщиніАрхеологи вивчатимуть гігантське трипільське поселення на Кіровоградщині

Novosti.kr.ua

Зустріч голови Кіровоградської обласної ради Миколи Ковальчука з учасниками українсько-британської археологічної експедиції, якою реалізовуватиметься дослідницький проект «TRYPILLYA MEGA-SITE», відбулася 4 квітня.

Про це повідомляється на сайті облради.

Гостями обласної ради були співдиректори дослідницького проекту - доктор Джон Чапман (департамент археології Даргемського університету (Великобританія) і кандидат історичних наук Михайло Відейко (відділ археології мідного та бронзового віку Інституту археології Національної академії наук України), науковці Даргемського університету - доктори Біссерка Гайдарська і Брюс Альберт.

Як ішлося під час зустрічі, наукове дослідження триватиме п'ять років і здійснюватиметься за кошти наукових організацій Великобританії. Головна його мета - вивчення поселення-гіганта трипільської культури Небелівка на Кіровоградщині за допомогою сучасного спеціалізованого археологічного обладнання.

Під час зустрічі пан Чапман, його перший візит до України відбувся у 2003 році, коли у селі Тальянки Тальнівського району Черкаської області проходила міжнародна наукова конференція, присвячена 110-річчю початку досліджень трипільської культури. Представлена інформація про поселення-гіганти трипільської культури надзвичайно захопила його і спонукала до поглибленого вивчення цієї теми.

Саме з того часу доктор Джон Чапман розпочав пошуки можливих джерел фінансування наукового проекту, який би дозволив провести ретельне дослідження поселень трипільської культури, розташованих на території України. Провести перші польові досліди вдалося лише у 2009 році, їхньою метою було вироблення методики різнобічного дослідження пам'яток.

Цього року польовий сезон досліджень проводитиметься вдруге. Узяти участь у роботі виявили намір і вітчизняні археологи, і іноземні - зі США, Китаю.

Водночас з археологічними розкопками, вивчатиметься й навколишнє середовище, оскільки вченим цікаво дізнатися й про тогочасну екологічну ситуацію навколо поселень-гігантів. Задля цього до участі в експедиції був запрошений доктор Брюс Альберт, який є екологом.
Вітаючи гостей, голова обласної ради Микола Ковальчук влучно підмітив, що археологія є справою інтернаціональною, яка не має кордонів. Відзначив значимість наукової роботи в рамках дослідницького проекту «TRYPILLYA MEGA-SITE» і для наукових кіл, і для іміджу Кіровоградської області. Запевнив, що і депутатський корпус обласної ради, і місцеві органи виконавчої влади області усіляко сприятимуть цьому процесу.

Нагадаємо, на території села Небелівка Новоархангельского району Кіровоградської області знаходиться винятковий за своїми параметрами та науковою значимістю об'єкт археології - поселення-гігант трипільської культури Небелівка, яке датується серединою 4-го тисячоліття до нової ери та є найбільшим поселенням людей у Давній Європі на той час (площа поселення складає приблизно 300 гектарів).

Теги новости:
археология
история
культура
раскопки
международные связи
Новоархангельский район
достопримечательности Кировоградщины

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS