Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Чи вплине реорганізація кіровоградської міліції на рівень злочинності?Чи вплине реорганізація кіровоградської міліції на рівень злочинності?

Кіровоградська правда

Проблема, яка виникла у Кіровограді внаслідок реформи системи правоохоронних органів, шляхом ліквідації міського відділу міліції, не може не хвилювати громадськість. «Кіровоградська правда» присвятила темі кілька публікацій, лейтмотивом яких був сумнів у доцільності та ефективності такої реформи. Конкретно на запитання громадськості та журналістів погодився відповісти заступник начальника управління Міністерства внутрішніх справ у Кіровоградській області начальник штабу управління полковник міліції В’ячеслав Береговий.

- В’ячеславе Володимировичу, як взагалі виникла ідея реформування системи правоохоронних органів у Кіровограді?

- Усе набагато простіше, ніж уявляють собі засоби масової інформації чи пересічні громадяни. Міністерство внутрішніх справ, разом з управлінням внутрішніх справ у Кіровоградській області, проводило постійну роботу з виявлення недоліків в організації діяльності правоохоронних органів на місцях. У результаті аналізу було виявлено недоліки в організації взаємодії підрозділів в обласному центрі. Вивчаючи ситуацію, фахівці прийшли до висновку, що оптимальним варіантом організації роботи буде пропорційний розподіл обов’язків працівників Кіровоградського міського відділу міліції між підрозділами Кіровського і Ленінського районних відділів міліції. До цього часу було дублювання функцій, хоча б тому, що у штаті міського відділу не було жодного дільничного інспектора, а все навантаження щодо забезпечення профілактики злочинності у районах міста лежить виключно на них. Зрозуміло, що у цієї ідеї є опоненти. Дехто навіть каже, що сьогодні хочуть просто знищити систему, створену ще у 1992 році. Але тоді створення міського відділу планувалося якраз для координації діяльності передових загонів міліції, тобто райвідділів, проте сьогодні цього вже недостатньо. Взяти хоча б такий момент. Статус керівника, скажімо, Устинівського районного відділу міліції, сьогодні вищий, ніж статус керівника Ленінського чи Кіровського відділів міліції, хоча всім зрозуміло, що у Кіровограді навантаження зовсім інше. Це при всій повазі до керівників районної ланки. Вийшло так, що керівники цих міських райвідділів абсолютно несамостійні в плані прийняття рішень, бо над ними є вищестояча інстанція, яка фактично займалася дублюванням функцій райвідділів. Звідси і ставлення громадськості до такої системи охорони правопорядку. Хіба нічого не означає те, що за останній рік до керівництва міського відділу з письмовими заявами звернулося 334 особи, але всі звернення були переадресовані керівникам Кіровського і Ленінського відділів міліції для прийняття рішень по суті. Люди давно зрозуміли, що звертатися до міського відділу не варто, а звідси і статистика. За останній рік до керівництва міського відділу на особистому прийомі звернулося …аж семеро осіб, тоді як до Кіровського райвідділу - 73 чоловіка, а Ленінський районний відділ міліції отримав більше ста звернень громадян.

- Це - свідчення недовіри до однієї з ланок міліції області?

- Можна трактувати це по-різному, але справа, мабуть, у тому, що люди давно зрозуміли: будь-яку заяву буде розглядати територіальний, а не міський відділ міліції. Все це визначалося нормативною базою відомчого характеру, яка чітко регламентує зонально – лінійний принцип роботи міліції.

У нас же, як зазначалося в пресі, відбувся розподіл функціональних обов’язків, коли міський відділ начебто бере на себе розкриття тяжких злочинів, а райвідділи займаються дріб’язковими злочинами. Тому будь – яку інформацію, яка іде по лінії 02, а це міський відділ, в основному спрямовували спочатку у райвідділи, а там часто були грабежі та інші тяжкі злочини. Райвідділи їх не розкривають, тому втрачається оперативність.

- І що дасть реорганізація?

- Працівники міліції не повинні бути спеціалістами вузької спрямованості, тому ми організовуватимемо роботу і навчання працівників підрозділів обласного центру для роботи у будь–яких умовах конкретної кримінальної ситуації під час служби у колективах райвідділів.

- Побутує думка, що відтепер у Кіровограді не буде кому займатися розкриттям тяжких злочинів, що було покладено раніше на міський відділ.

- Це зовсім не відповідає дійсності. Відтепер на резонансні тяжкі злочини будуть реагувати на районному рівні. Це покращить оперативність їх розкриття. Телефон 02, який належав міському відділу, буде діяти в структурі обласного апарату УМВС в режимі диспетчерської служби, так що жодної спроби не відповісти на виклик і тим більше не зареєструвати його, не буде. Крім того, на всі тяжкі та особливо тяжкі злочини обов’язково виїжджає слідчо-оперативна група УМВС, яка надає всіляку допомогу у розкритті злочинів.

- На словах все виглядає логічним, але недаремно кажуть, що все пізнається в порівнянні. Скажіть: яка структура органів внутрішніх справ в інших обласних центрах?

- Я особисто вивчав це питання, тож знаю, що в Черкасах міськвідділ ніколи не існував, немає міськвідділів у Житомирі та Чернігові. В цьому питанні області визначалися самостійно. Ідея проста: з огляду на територіальний поділ міста охорона громадського порядку повинна забезпечуватися на конкретній території силами конкретної територіальної структури, так би мовити, без посередників.

- Одне з найгостріших питань, пов’язаних із реорганізацією, - доля півтисячі працівників міського відділу УМВС. Кажуть, що майже 350 чоловік вже стали клієнтами обласного центру зайнятості.

- Особовий склад кіровоградської міліції налічує 539 осіб. З 20 лютого працівники міськвідділу, а це 306 чоловік, наказом призначені на відповідні посади в Кіровський та Ленінський райвідділи УМВС без пониження в посадах. Поки що питання не вирішено по двох особах, а в цілому люди не втрачають ні в посадах, ні в заробітних платах. Скажу більше: реорганізація підвищила статус райвідділів, їхні керівники тепер обіймають посади полковників.

- А як же штатний розпис, який затверджується наприкінці року?

- Наказ про реорганізацію був виданий 29 грудня, а новий штатний розпис було затверджено в січні.

- Кажуть, що реорганізація в Кіровограді стала наслідком якогось конфлікту по вертикалі чи горизонталі?

- Не розумію цієї логіки, адже керівництво має реальні важелі впливу на будь–якого начальника міського чи районного відділу, при чому тут реорганізація? Це вимога часу.

- А як щодо погіршення криміногенної ситуації?

- Думаю, що це неможливо, але потрібно почекати. Люди працюватимуть у дещо інших умовах, вони професіонали, але потрібен час. Зі свого боку ми забезпечимо наших працівників усім необхідним. Можу сказати, що зараз існують деякі організаційні питання – інвентаризація, переїзд, оформлення документів. Думаю, що заяви деяких представників влади про непродуманість такого кроку, як реорганізація, ідуть лише від неповного вивчення обставин і передумов.

- В’ячеславе Володимировичу, яка доля майна міського відділу міліції, тобто приміщення по вулиці Жовтневої Революції, 58?

- У цьому приміщенні буде працювати і вже працює Кіровський райвідділ. У нас є договір оренди приміщення, який чітко передбачає безстрокове користування цим підрозділом УМВС. Кіровський райвідділ є правонаступником міського відділу, а будь-яка зміна умов виконання договору в односторонньому порядку неможлива. Ми сподіваємося на порозуміння у вирішенні будь-яких проблемних питань і дуже розраховуємо на підтримку міської влади і депутатського корпусу, щоб успішно і головне - спільно вирішити питання забезпечення громадського порядку в Кіровограді.

Сергій Полулях, фото - прес-служба УМВС

Читайте також про реорганізацію міського відділу міліції у Кіровограді:

Теги новости:
реорганизация УМВС в Кировограде
горотдел
милиция
борьба с преступностью

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS