Кировоград. Портал

Кировоград — новости и сайты

Искать: Как искать?
Детальный поиск
Например:



Новости Кировограда

Єлисаветград: просто назва чи модель іншої цивілізації?Єлисаветград: просто назва чи модель іншої цивілізації?

весь Кіровоград

Кіровоградська міська рада на одному з минулих засідань прийняла рішення провести 27 квітня громадські слухання про перейменування Кіровограда у Єлисаветград, після чого це питання може бути винесено на міський референдум.

У науці про дослідження операцій (Operational Research) є поняття помилок першого і другого роду. Помилка першого роду – це ігнорування істинної загрози. Наприклад, пропуск ворожого бомбардувальника або терориста з бомбою. Помилка другого роду – реакція на хибну загрозу. Наприклад, атака на зграю голубів чи, відповідно, на мирного обивателя. Завдання в цій науці формулюється доволі акуратно: мінімізувати імовірність помилки першого роду при деяких конкретних (більш чи менш жорстких) обмеженнях на імовірність помилок другого роду.

При обговоренні проблеми перейменування Кіровограда деякі місцеві історики, краєзнавці та політологи припускаються, як на мене, саме помилки другого роду і діють під гаслом «бий своїх, аби чужі боялися!» Ті громадські діячі та партійці, що засліплені суто націоналістичною ідеєю, не допускають і думки, що місту може бути повернена його історична назва. Що саме тоді й почнеться його справжнє духовне й економічне відродження. Не вірять, що саме через багаторазове спотворення назви та віровідступництво свята покровителька і ангел-охоронець не опікуються цим містом, скільки б коштів на їх зображення не витратили.

Прикметно й те, що в цій справі (не допустити повернення назви «Єлисаветград») братчики-патріоти вже багато років блокуються з затятими своїми опонентами – комуністами та соціалістами. Останні, як зазначив новокозацький політолог Дмитро Сінченко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, «доводять, що це питання не на часі, тому що є ремонт доріг, комунальні проблеми тощо».

Як показує досвід, ці проблеми були і будуть вічними, хто б не стояв при владі – комуністи, ліберали чи національно свідомі радикали. За цими проблемами усі по черзі ховаються вже 20 років. Але історія не чекає, вона вимагає відповіді. Відповіді на питання, що таке Єлисаветград.

На мою думку, Єлисаветград - не просто назва. Це модель іншої цивілізації. Це Європейський Дім в мініатюрі, чого не хочуть сприймати сучасні націонал-патріоти. Проте це добре розумів один з перших дослідників історичної спадщини нашого міста і краю, на жаль, нині покійний Петро Кизименко. Саме він ще на межі 80-90-х років минулого сторіччя запропонував повернути місту його першоназву. Ідея П.Кизименка була тоді підтримана певною частиною істориків, краєзнавців та творчої інтелігенції. Та ще більше – корінними мешканцями міста. Але тоді це теж було «не на часі».

Тепер, за словами пана Сінченка, це «неприпустимо для значно більшої частини міста». Заводячи у пастку громадську думку і нав'язуючи свої підрахунки через ЗМІ, він не може бути об'єктивним. Тому що не проводив а ні поквартирного, а ні подвірного опитування. Справжні цифри з'ясуються в ході референдуму. Якщо його знову не відкладуть у довгу шухляду. Тільки це буде не розширення, а «схлопування» часу.

«Патріотичні кола виступають проти цієї назви, тому що вона є імперською і прославляє царицю Єлизавету, яка не була українським діячем», - твердить услід за іншими пан політолог. Це просто начотництво. Звичайно, язичники не хочуть бачити тут Духа Божого, а тим більше вірити в його присутність при виборі назви майбутнього міста. Вибираючи (з сумнівних, до речі, джерел) назву «Новокозачин», вони обирають площину, а не вертикаль, дикий вітер, а не поліфонічну гармонію.

Наше завдання – не переписувати вкотре історію, не переключати її туди-сюди, як тумблер, не відсторонювати «поганих» «білих» або «червоних» і залучати лише «добрих» «жовто-блакитних», а слідувати принципу історичного об'єктивізму. А він передбачає саме повернення нашому місту його істинної назви. Певен, цьому порадуються душі наших славетних земляків-єлисаветградців – від видатного оперного співця Осипа Петрова до просвітянки-українофілки Софії Русової, від корифея українського театру Івана Тобілевича до талановитого поета-гуманіста Арсена Тарковського. Тоді і Праведна Єлисавета (у перекладі – «та, що заклинає Богом»), і рука Господня буде з нами.

Роман Любарський

Теги новости:
переименование Кировограда
Елисаветград
история

Новости в тему:

Новости Кировограда: обсудить на кировоградском форуме

Перепечатка материалов допустима только со ссылкой на РКС. Ссылка для традиционных СМИ — rks.kr.ua; гипер-ссылка для использования в онлайне — <a href="https://www.rks.kr.ua/">Новости Кировограда</a> (скопируйте и вставьте).

Уважайте чужой труд: все новости, опубликованные в РКС, проходят редакторскую правку. Иногда это просто исправление ошибок, но часто, чтобы придать новости читабельный вид, материал приходится переписывать с нуля. И даже в этом случае мы всегда указываем источник. Коллеги, ждем того же от вас. Спасибо.

Кто живет в Кировограде? Смотрите фотографии кировоградцев на сайте «Знакомства в Кировограде»
А еще можно посмотреть, что нового в кирнете

RSS